Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SPC: W przyszłości większość rynku pieczywa będą stanowić produkty mrożone

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 31-03-2014, 17:17
Prezes SPC: W przyszłości większość rynku pieczywa będą stanowić produkty mrożone
Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie. Fot. PTWP

Rynek pieczywa mrożonego w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Coraz więcej podmiotów wkracza na ten rynek i zajmują coraz silniejsze pozycje. Myślę, że w przyszłości pieczywo mrożone może zająć połowę całego rynku pieczywa, a nawet przekroczyć ten poziom - ocenia w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie.

Jak zauważa prezes SPC, od kilku lat widoczne jest duże zainteresowanie produktami mrożonymi, na które popyt ciągle rośnie. Coraz więcej sklepów jest zainteresowanych wprowadzaniem odpieków pieczywa. - Zastosowanie takiego rozwiązania pozwala płynnie regulować podaż pieczywa, dostosowując ją do zapotrzebowania konsumentów, a dodatkowo wypiekane pieczywo daje zapach, co sprzyja robieniu większych zakupów - mówi Janusz Kazimierczuk.

- Planujemy inwestycje w tym segmencie, bo uważamy, że w przyszłości pieczywo mrożone może być przeważającą częścią rynku. Wystarczy popatrzeć na rynek za naszą zachodnią granicą, w Niemczech. Wcześniej oni mieli pieczywo pakowane i krojone, a nasz rynek poszedł w ich ślady. Teraz tam sprzedaje się bardzo dużo pieczywa mrożonego - dodaje.

Prezes SPC zwraca uwagę, że coraz więcej marketów posiada własne piekarnie lub też odpieka pieczywo z produktów głęboko mrożonych. W takich sklepach sprzedaż pieczywa świeżego, dostarczanego z piekarni znacząco maleje.

Jego zdaniem, pieczywo mrożone nie jest złej jakości, ale niektórzy piekarze specjalnie wytwarzają taką aurę wokół tego pieczywa. - Najczęściej jest to to samo pieczywo, które produkujemy i sprzedajemy jako świeże, technologia jest nieco zmodyfikowana, by nadawało się do zamrożenia i odpieku. Może być mniejsze objętościowo, ale nie zmienia swoich właściwości - mrożenie jest najczystszą formą przechowywania, bez dodawania konserwantów. Po odmrożeniu to pieczywo nie jest wcale krócej przydatne do spożycia - kiedyś tak było, ale technologie się zmieniły i obecnie produkty mrożone i odpiekane świetnie się przechowują i zachowują - mówi Janusz Kazimierczuk.

Podkreśla, że nie da się odróżnić chleba sprzedawanego bezpośrednio po upieczeniu od odpiekanego chleba mrożonego. - Jeśli chleb w sklepie jest ciepły, najprawdopodobniej jest odpiekany na miejscu. My także stawiamy na odpiek pieczywa w naszych sklepach firmowych - mówi.

Przeczytaj także:

Prezes SPC: Konsolidacja w branży piekarniczej nie jest możliwa

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH