Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci kłócą się o tradycyjne obwarzanki krakowskie

  • Autor: PAP
  • Data: 03-02-2011, 07:14
Producenci kłócą się o tradycyjne obwarzanki krakowskie

Nie jest wykluczone, że pod Wawelem wybuchnie wojna o obwarzanki, wynika z publikacji "Dziennika Polskiego". Sprawą ma zająć się UOKiK.

Krakowski obwarzanek to najbardziej znana bułka w tym mieście, sprzedawana niemal na każdej ulicy. W październiku ub. roku obwarzanek został wpisany na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. Jego nazwa geograficzna jest strzeżona. To znaczy, że może go robić każdy, ale musi robić ręcznie i dochować procedur i technologii.

Tymczasem w Krakowie pojawiły się obwarzanki robione maszynowo. Produkuje je firma Franciszka Szuberta. - Tak mam maszynę, ale nie produkuję obwarzanków krakowskich tylko obwarzanki. Mogę je nazwać np. obwarzanki Szuberta, mówi producent. I twierdzi, że będzie dalej robił swoje. - Nikt mi nie zabroni produkować takiej czy innej bułki. Nie po to zapłaciłem 3 mln zł za maszynę, żeby jej teraz nie używać. To urządzenie zrobione w Niemczech specjalnie na moje zamówienie. Nie ma takiej drugiej w Europie, a nawet na świecie, twierdzi Szubert.

- To nie do pomyślenia, żeby produkt regionalny robić z maszyny. Ten producent może wywołać III wojnę światową, mówi piekarz Kazimierz Czekaj, który pracował nad tym, by zarejestrować w Unii Europejskiej obwarzanka krakowskiego jako produkt regionalny.

Cała sprawa spadnie teraz na głowę Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Ciekawe czy UOKiK nie połamie sobie zębów na tym obwarzanku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 03-02-2011, 09:52:
Ale co to w ogóle za problem. Ten producent co kupił maszynę produkuje PODRÓBĘ i tyle. Wiadomo, że niektóre samochody np. Lamborghini też są składane ręcznie, łącznie z częściami w silniku, to że ktoś sobie zacznie wytwarzać samochód podobny do Lamborghini i zacznie go klepać masowo w fabryce, to żadna zbrodnia.
Po to wymyślono te certyfikaty, aby każdy kupujący wiedział, że obwarzanek krakowski z certyfikatem to oryginał, a ten bez to podróba.
Ciekawe jak to rozwiążą w Lublinie, bo tutaj złożono już wniosek o certyfikat, a w sklepie czasami można spotkać "cebulaki". W Polsce każdy znajdzie sposób by na lewo zarobić.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH