REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Producenci kukurydzy chcą obalić mit diety bezglutenowej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 01-12-2016, 11:06
Producenci kukurydzy chcą obalić mit diety bezglutenowej
Dr inż. Roman Warzecha, członek rady Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, fot. Farmer.pl

- Wiedza w społeczeństwie na temat właściwości odżywczych kukurydzy nie jest duża. Niestety, wśród celebrytów funkcjonuje obiegowa opinia, że gluten to samo zło, co nie jest prawdą - mówi dr inż. Roman Warzecha, członek rady Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

REKLAMA

Dr inż. Roman Warzecha przypomniał, że Polski Związek Producentów Kukurydzy od 2014 roku prowadzi kampanię „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia”.

- Ma ona na celu promocję walorów prozdrowotnych przetworów ziarna kukurydzy, a zwłaszcza kukurydzy cukrowej. Pierwszy etap realizowaliśmy w roku 2014, a drugi, po roku przerwy, w 2016 r. W trzecim etapie chcemy położyć jeszcze większy nacisk na kukurydzę cukrową. Nasza kampania spotyka się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony rolników i konsumentów. Przygotowaliśmy także film promocyjny oraz wydawnictwa dla dorosłych i dla dzieci - dodał.

Warzecha zaznaczył, że głównym celem działań promocyjnych PZPK jest zwiększenie znaczenia kukurydzy w codziennej diecie Polaków.

- W Polsce niespełna 5 proc. ziarna kukurydzy jest zużywane na cele spożywcze, co na tle Europy wygląda bardzo źle. Kraje UE przeznaczają nawet 20-30 proc. zbiorów na cele konsumpcyjne. W Polsce mamy ponad 9 tys. ha kukurydzy cukrowej, z czego 80 proc. trafia na potrzeby przemysłu przetwórczego, czyli do puszek. Pozostałe 20 proc. to rynek świeżych kolb. Mamy w Polsce zakład przetwórczy, który produkuje kolby mrożone dla rynku fast food i na eksport - dodaje.

Członek rady PZPK przekonuje, że możliwości większego wykorzystania kukurydzy w przemyśle spożywczym są olbrzymie.

- W USA kukurydza jest warzywem narodowym, spożywa się jej ok. 12 kg na mieszkańca, w Polsce to jest zaledwie 0,5 kg. Chcemy tę sytuację zmienić. W Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Redzikowie pracujemy nad powrotem do starych odmian populacyjnych z lat 50. i 60., które zachowaliśmy dla przyszłych pokoleń. Kukurydza to zboże bardzo wydajne i ważne dla polskiego rolnictwa - dodał.

Dr. Warzecha odniósł się też krytycznie do mody na dietę bezglutenową.

- Wśród celebrytów funkcjonuje obiegowa opinia, że gluten to samo zło, co nie jest prawdą. Natomiast istotnie dla osób, które nie tolerują glutenu lub są chore na celiakię, dieta bezglutenowa jest konieczna. Źródłem takiej diety jest kukurydza, mąka kukurydziana i produkty z niej wytworzone - zakończył.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (30 731) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 149)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH