REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Producenci margaryn deklarują kontynuację poprawy jakości produktów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-05-2015, 19:40

Producenci margaryn zrzeszeni w IMACE (Europejskim Stowarzyszeniu Producentów Margaryn) deklarują kontynuację prac nad poprawą jakości odżywczej swoich produktów. W odpowiedzi na wezwania do podjęcia działań na rzecz poprawy jakości żywności przeprowadzili oni reformulację swoich produktów – informuje Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP).

REKLAMA

PFPŻ ZP zaznacza, że instytucje z zakresu żywienia i zdrowia zarówno na poziomie europejskim, jak i światowym wzywają do podjęcia działań na rzecz poprawy jakości zdrowotnej żywności. WHO w Globalnej Strategii w zakresie Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia, Komisja Europejska oraz rządy wielu krajów, w tym także Polski, apelują do producentów żywności o ograniczanie zawartości w produkowanych wyrobach składników takich jak m.in.: nasycone kwasy tłuszczowe czy izomery trans kwasów tłuszczowych.

PFPŻ ZP podkreśla, że przeciętna zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA) w margarynach konsumenckich już od dawna jest na poziomie zgodnym z rekomendacjami i nie przekracza zazwyczaj 1 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych.

Natomiast w przypadku margaryn przemysłowych wyniki ostatniego rocznego badania wskazują, że: 92,6 proc. margaryn spełnia wymogi Kodeksu Dobrych Praktyk IMACE w sprawie maksymalnego 2-proc. poziomu TFA (na bazie tłuszczu); średni poziom TFA został zmniejszony z 7,1 proc. w 2004 r. do 1,3 proc. w 2014 r.

Ponadto, redukcja TFA została osiągnięta z uwzględnieniem rekomendacji zachowania zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) na poziomie tak niskim jak to możliwe. Całkowita średnia zawartość TFA i SAFA (na bazie tłuszczu) została nawet zmniejszona z 50,1 proc. w 2004 roku do 46,6 proc. w 2014 r., co stanowiło wyzwanie technologiczne.

- Biorąc pod uwagę sukces dobrowolnego Kodeksu Dobrych Praktyk w zakresie TFA, IMACE wspiera dalej branżowe inicjatywy, a producenci margaryn deklarują kontynuowanie prac nad poprawą jakości odżywczej swoich produktów przy zachowaniu ich właściwości funkcjonalnych – informuje PFPŻ.

- IMACE opowiada się także za wprowadzeniem konieczności znakowania na produktach konsumenckich wszystkich izomerów trans (w tym pochodzenia zwierzęcego/od przeżuwaczy) powyżej poziomu 2 proc. na bazie tłuszczu. Jednocześnie IMACE wnioskuje o zniesienie konieczności informowania o częściowo/całkowicie uwodornionych olejach i tłuszczach, jako że informacja ta jest niezrozumiała dla konsumenta i może wprowadzać w błąd – podaje federacja.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH