Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci oleju rzepakowego mają problem z oświadczeniami żywieniowymi

  • Autor: pr
  • Data: 29-12-2010, 17:02

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju sugeruje, by producent, decydując się na modyfikację tekstu oświadczeń żywieniowych, skonsultował go wcześniej z odpowiednią jednostką Inspekcji Sanitarnej.

Dla zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów i ułatwienia im dokonywania świadomego wyboru wprowadzane na rynek produkty spożywcze, w tym oleje rzepakowe, muszą być odpowiednio oznakowane. Dlatego producenci oleju nie mogą stosować dowolnych treści informacji zamieszczanych na swoich etykietach. Muszą one być zgodne z licznymi przepisami zarówno unijnymi jak i krajowymi w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych.

W obowiązującym od 1 lipca 2007 r. rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 został zawarty wykaz oświadczeń żywieniowych informujących, że dana żywność ma szczególne właściwości odżywcze ze względu na energię lub substancje odżywcze. Jakiekolwiek inne oświadczenia, które nie znajdują się w załączniku do rozporządzenia nie mogą być stosowane przez producentów żywności.
Dostrzegając niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i niedobór kwasów omega-3 w naszej diecie w lutym 2010 r. Komisja Europejska zdecydowała się rozporządzeniem nr 116/2010 wprowadzić do wspólnotowego wykazu nowe oświadczenia identyfikujące żywność, która jest źródłem tych kwasów tłuszczowych. Rozporządzenie to definiuje jednocześnie warunki stosowania oświadczeń poprzez określenie minimalnej ilości na 100 g i 100 kcal produktu w celu zagwarantowania, że jedynie żywność dostarczająca istotne ilości kwasów tłuszczowych omega-3 może być opatrzona takimi oświadczeniami.

Jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 jest olej rzepakowy, co wyróżnia go na tle innych olejów roślinnych. Zawartość kwasów omega-3 jest w nim tak wysoka, że spełnia on warunki stosowania zarówno oświadczenia „źródło kwasów tłuszczowych omega-3" jak i „wysoka zawartość tłuszczowych omega-3".

Trudno pogodzić się z faktem, że za nieprawidłowość w etykietowaniu oleju rzepakowego została uznana informacja, iż zawiera on naturalne kwasy omega-3 oraz stwierdzenie, że sformułowanie to nie jest dla konsumenta tożsame z brzmieniem oświadczenia żywieniowego przedstawionym przez Komisję.

Należy podkreślić, że Komisja Europejska nie ogranicza producentów do literalnego używania oświadczeń, tylko odnosi się do każdego sformułowania, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, jak czytamy w załączniku do Rozporządzenia Komisji (UE) nr 116/2010. Cytat: „Oświadczenie, że żywność jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, i każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być zamieszczane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 0,3 g kwasu alfa-linolenowego na 100 g i na 100 kcal ...."

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH