Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci rzepaku szacują straty w 40 proc. upraw

  • Autor: farmer.pl
  • Data: 23-03-2012, 09:54
Producenci rzepaku szacują straty w 40 proc. upraw
W niektórych regionach kraju straty w uprawach rzepaku sięgają nawet 90 proc.

Jeszcze dwa tygodnie temu rzepaki były w dość dobrej kondycji, jednak teraz stan roślin się znacznie pogorszył. Obecnie rolnicy szacują, że 40 proc. rzepaku jest do przeorania - mówi portalowi farmer.pl dr inż. Magdalena Bodył, dyrektor Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku.

20 marca 2012 KZPR przeprowadziło wśród swoich członków ankiety na temat przezimowania rzepaku.

- Obecnie najgorzej przedstawia się sytuacja w centralnej Polsce - województwach kujawsko pomorskim, wielkopolskim i mazowieckim. Rolnicy sygnalizują całkowite straty w uprawach i konieczność ponownego obsiewu pol. Straty w rzepaku sięgają tam do 90 proc. Niewiele lepiej jest w województwie opolskim. W całej Polsce trwa szacowanie szkód przez firmy ubezpieczeniowe - podaje dr Bodył.

Zdaniem KZPR stosunkowo najlepsza sytuacja jest w województwach lubelskim i podkarpackim, gdzie uszkodzenia są niewielkie - do 10 proc.

Więcej na:

www.farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Taxi-gsm 26-03-2012, 12:21:
No i mamy tradycyjną polską licytację u kogo jest gorzej! Na razie 40% strat to optymizm godny Polaka. Trudno przebić tych co 100% zaorają. Bida panowie, bida.
  • rolnik z lubelskiego 25-03-2012, 21:25:
Lubelskie okolice lublina około 60% rzepaku do zaorania nie wspomnę o pszenicach Tragedia
  • Franek 3 23-03-2012, 13:03:
Dzisiaj jechałem 100 km po Lubelszczyźnie widziałem trzech rolników orzących rzepaki, mój rzepak chyba pozostawię, ale nie mam złudzeń zbiór nie przekroczy 2 tony z ha.Znacznie gorzej jest z pszenicą, na razie to wygląda, że 90% jest do zaorania!!!! Naprawdę to klęska!!!Myślę, że ten rok może być klęskowy, a zbiory zbóż mogą być o 20-30% niższe niż przeciętnie 20- 22 mln ton, jak dobrze pójdzie, a jak gorzej to i poniżej 20 mln ton.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH