Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci rzepaku: Zbiory ziarna wyższe od szacowanych

  • Autor: PAP
  • Data: 13-08-2009, 14:34
Producenci rzepaku: Zbiory ziarna wyższe od szacowanych
fot. godzinski.agro.pl

Tegoroczne zbiory rzepaku będą wyższe niż szacowano na wiosnę. Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku (KZPR) ocenia, że zbiory mogą przekroczyć nawet 2,1 mln ton - to więcej niż w 2008 roku - poinformował PAP w czwartek prezes KZPR Mariusz Olejnik.

Według Olejnika, w najbliższych dniach skończy się zasadniczy skup rzepaku od rolników. Będzie on następnie skupowany przez zakłady przetwórcze w ramach umów handlowych. Jeszcze dwa lata temu ok. 80-90 proc. zbiorów rzepaku kupowano w lipcu i sierpniu; obecnie u rolników pozostało jeszcze do 40 proc. zebranego ziarna - ocenił Olejnik.

Do ubiegłego tygodnia rolnicy sprzedali ok. 500 tys. ton ziarna rzepaku.

"Ceny rzepaku są niższe o ok. 200 zł niż w ubiegłym roku" - powiedział Olejnik. Trudno jednak ocenić, czy rolnicy stracą na tej uprawie - w wielu gospodarstwach uzyskano wyższe plony, które mogą rekompensować spadek cen. Zrzeszenie ocenia, że koszt pozyskania tony rzepaku jest w granicach 1020-1030 zł.

Najwyższe ceny można było uzyskać w czerwcu, potem zaczęły one spadać. Na przełomie lipca i sierpnia za rzepak płacono średnio tylko 1032 zł za tonę. Przedsiębiorstwa oferują za ziarno od 970 do 1070 zł za tonę. Największa krajowa firma zajmująca się przerobem tego surowca - Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy - przyjmuje rzepak technologiczny, płacąc po 1076 zł/t, a za rzepak surowy - 995 zł/t.

Ceny skupu rzepaku w Polsce są wyliczane na podstawie notowań na paryskiej giełdzie Matif. 6 sierpnia średnio za rzepak płacono tam 271 euro, co przy kursie 1 euro - 4,13 zł oznacza, że rzepak kosztował ok. 1120 zł za tonę - informuje KZPR.

Według szacunków zrzeszenia, ceny rzepaku powinny wzrosnąć od stycznia 2010 r. Jeżeli rolnik ma możliwość przechowania ziarna, może zyskać na jego sprzedaży - przekonuje Olejnik.

Krajowe zapotrzebowanie na rzepak do celów spożywczych wynosi 1 mln ton; reszta surowca przeznaczana jest na biopaliwa.

Największe plantacje tej rośliny znajdują się w woj. dolnośląskim i kujawsko-pomorskim, a najmniejsze w województwach: podlaskim, małopolskim i świętokrzyskim. W Polsce produkcją rzepaku zajmuje się 80 tys. rolników.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH