Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci zbóż i piekarnie będą upadać?

  • Autor: Gazeta Finansowa
  • Data: 10-06-2011, 20:47
Producenci zbóż i piekarnie będą upadać?

Liczba piekarni i punktów sprzedaży detalicznej pieczywa spada z roku na rok coraz szybciej. W tym roku może zostać zlikwidowanych blisko 650 piekarni i 400 punktów sprzedaży detalicznej pieczywa i wyrobów cukierniczych - informuje Gazeta Finansowa.

Jak przypomina Gazeta Finansowa, w Polsce pod koniec 2010 r. działało 11,6 tys. piekarni oraz producentów wyrobów piekarniczych. Tylko w pierwszym kwartale tego roku liczba ta zmniejszyła się o 162 piekarnie. W 2010 r. ich liczba skurczyła się o 400, natomiast w 2009 r. ubyło ich ok. 370.

Jednocześnie w pierwszych trzech miesiącach br. Polacy zamknęli 120 punktów detalicznej sprzedaży pieczywa i wyrobów cukierniczych. W tym samym okresie zarejestrowano zaledwie 82 punkty sprzedaży.

Przyczyn należy upatrywać w szybujących cenach zbóż i wprost proporcjonalnie spadającym spożyciu pieczywa w Polsce. Jeśli trend się utrzyma, w tym roku może zostać zlikwidowanych blisko 650 piekarni i 400 punktów sprzedaży detalicznej pieczywa i wyrobów cukierniczych.

Jak informuje Główny Urząd Statystyczny, obecne ceny zbóż są aż o kilkadziesiąt procent wyższe niż przed rokiem. W porównaniu do lutego 2010 r. ceny skupu pszenicy były wyższe o 96 proc., zaś na targowiskach o 73 proc. Jeszcze wyżej podskoczyły ceny żyta. Cena w skupie wzrosła o 139 proc., a na targowiskach o ok. 89 proc., natomiast jęczmienia o prawie 81 proc. i o ponad 78 proc., pszenżyta o prawie 106 proc. i 88 proc., a owsa o 181 proc. i o ok. 82 proc.

Dodatkowo spada spożycie pieczywa w Polsce. W 2000 r. jedna osoba zjadała średnio prawie 108 kg przetworów zbożowych, w 2008 r. - niecałe 87 kg, a w 2009 r. - zaledwie 83 kg. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę. Prognozy nie napawają optymizmem bowiem przewiduje się, że przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. mniej pieczywa niż rok wcześniej. - W 2011 r. statystyczny Polak zje 54,1 kg. Natomiast w ciągu najbliższych dwóch lat przeciętne spożycie pieczywa może spaść w naszym kraju do 50 kg na osobę.

W obecnej sytuacji nie dziwi zatem fakt, że polscy producenci i przetwórcy zbóż odczuwają skutki kryzysu w branży. Jak pokazują dane z raportu ryzyka branżowego D&B Poland, na koniec I kw. br. ponad połowa producentów i przetwórców zbóż znajduje się w słabej i złej kondycji finansowej - pisze Gazeta Finansowa.

Przeczytaj także:

Ekspert: W 4-5 lat z rynku może zniknąć około 2 tys. piekarni  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Michał Mazurowski 14-06-2011, 08:48:
Chyba chodziło o producentów mąki (i to tych małych), a nie zbóż.
  • ja 13-06-2011, 08:29:
producentem zbóż jest rolnik, skoro sprzedaje towar o100% drożej niż przed rokiem to dlaczego ma upaść ?????
  • kpt. 10-06-2011, 22:50:
koniec marnotrastwa,ale szkoda BO UPADNA MALI ,ktorzy robili najlepszy chleb,zostanie chemiczna wata z super markietu,albo ZROB to SAm,chyba zajme sie -chlebem z torebki-jezeli miesznka bedzie z zakwasem bedzie i tanio ismacznie i zdrowo.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 959) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH