REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja oleju palmowego niszczy lasy tropikalne

  • Autor: TVP Rolna
  • Data: 02-04-2010, 19:21

Francuskie firmy wycofują się z używania tego surowca w produkcji żywności. To efekt nacisków organizacji ekologicznych, które od jakiegoś czasu prowadzą kampanię, która ma uświadomić konsumentów, że olej palmowy choć tani prowadzi do wyniszczenia azjatyckich lasów tropikalnych - informuje TVP Rolna.

REKLAMA

W zeszłym miesiącu opublikowano raport, który udowadnia, że duży popyt na olej palmowy prowadzi do stopniowego wyniszczania lasów deszczowych. Drzewa są ścinane, a z ich pędów powstaje surowiec eksportowany na cały świat.

Jak podaje TVP Rolna, francuskie media szybko podchwyciły temat i rozpętała się prawdziwa burza. Okazało się, że większość producentów żywności dodaje ten olej do produktów, bo jest tani. Ale czy zdrowy? Według badań niekoniecznie, bo zawiera związki, które mogą prowadzić do problemów z sercem i podwyższenia poziomu cholesterolu.

Nie wiadomo, który argument przeważyli, ale największe sieci handlowe jedna po drugiej zaczęły informować o wycofywaniu produktów zawierających olej palmowy. Tyle, że nie wszyscy eksperci popierają takie działania.

Olej palmowy trzeba będzie czymś zastąpić. Firmy będą poszukiwały innych olejów roślinnych, wyprodukowanych lokalnie. Problem w tym, że zwiększenie areału upraw roślin oleistych może być równie zgubne dla środowiska, co wycinka palm - informuje redakcja rolna TVP.

Ilość pestycydów konieczna do uprawy rzepaku, czy słoneczników jest tak duża, że zatrucia gleb a w konsekwencji ludzi trudno będzie uniknąć. Czy jest jakieś wyjście z sytuacji?

Część firm nie rezygnuje z zakupów oleju planowego, ale podpisuje kontrakty z dostawcami, którzy prowadzą tak zwaną zrównoważoną produkcję - nie ekspansywną, nie dopuszczającą do wyniszczenia lasów - czytamy w serwisie TVP Rolna.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aro 06-04-2010, 17:16:
Dziękuję, za rzeczowy komentarz Taxi-gps. A swoją drogą to kompromitacja, jak TVP Rolna kuriozalnie porównuje szkody wyrządzane wycinką lasów deszczowych z ew. zatruciem środowiska, wywołanym zwiększoną powierzchnią upraw roślin oleistych. Wypisywanie takich delikatnie mówiąc opinii może być naprawdę szkodliwe. Jacy specjaliści tam pracują?
  • Taxi-gps 06-04-2010, 11:09:
Prawdy i półprawdy

Olej palmowy, to olej techniczny, a jego ekspansja wynika jedynie z niskich cen. Nie ma jednak doskonałych rozwiązań, szczególnie w skali makro. Unia Europejska powinna zbudować własny bilans olejów roślinnych, a olej rzepakowy ma wszystkie te cechy, które dają podstawy do rezygnacji z importu oleju sojowego i tym bardziej palmowego. Oliwa z oliwek plus olej rzepakowy, to baza dla UE w segmencie spożywczym. Nadwyżki oleju rzepakowego znajda swe miejsce w produkcji biopaliw i to proste elementy składające się na zrównoważony rozwój segmentu tłuszczy roślinnych w UE.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH