REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Twardowski: Genetycznie zmodyfikowane materiały są dodawane do ok. 70 proc. artykułów spożywczych

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-10-2011, 19:13
Prof. Twardowski: Genetycznie zmodyfikowane materiały są dodawane do ok. 70 proc. artykułów spożywczych
prof. Tomasz Twardowski, szef Polskiej Federacji Biotechnologii

W tej chwili mamy genetycznie zmodyfikowane materiały, produkty praktycznie w całym otoczeniu i środowisku. "Banalne” przykłady to bawełna, izolaty białkowe z soi transgenicznej, czy syrop kukurydziany z kukurydzy zmodyfikowanej. Te preparaty dodawane są do ok. 70 proc. artykułów spożywczych - mówi prof. Tomasz Twardowski, szef Polskiej Federacji Biotechnologii.

REKLAMA

Przykładem jest chociażby pasza transgeniczna. - Pochodne paszy transgenicznej to: kurczak, mleko, wołowina, befsztyk, wieprzowina, kiełbasa, szynka itd. Także wszystkie biofarmaceutyki i leki hormonalne, środki medyczne ratujące życie - mówi prof. Twardowski. - Podstawową kwestią dla konsumenta jest prawo wyboru. Produktów genetycznie zmodyfikowanych jest bardzo dużo. Dlatego konieczna jest właściwa legislacja, polityka informacyjna i wiele innych czynników, np. znakowanie produktów. Przykład z naszego codziennego życia: idąc do sklepu klient chce wiedzieć, czy kupuje buty z tworzywa sztucznego, czy ze skóry. Czasami woli tworzywo sztuczne, a czasem skórę - tłumaczy.

Profesor zwraca uwagę, że każdego roku polskie uczelnie opuszcza ponad tysiąc absolwentów z tytułem zawodowym magistra biotechnologii, czy inżyniera biotechnologii. - Aktualnie realizowanych jest większość zagadnień związanych z nowoczesną biotechnologią, czyli genetyczna modyfikacja mikroorganizmów, roślin, jak również wykorzystanie genetycznie zmodyfikowanych organizmów, mikroorganizmów, np. dla ochrony środowiska, czy dla produkcji cennych komponentów. Z rzeczy, które wydają się najciekawsze, jeżeli chodzi o możliwe zastosowania i znajdują się obecnie na poziomie zaawansowanych prac laboratoryjnych, jest np. genetycznie zmodyfikowany len, czy celuloza pochodzenia bakteryjnego stosowana do opatrunków lub szczepionki dla przeciwdziałania chorobom nowotworowym - wskazuje Tomasz Twardowski. - Ponadto w Polsce realizowanych jest dużo badań z zakresu ochrony środowiska, np. usuwania odpadów po ropie naftowej, czy metalach ciężkich - dodaje.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • klo 22-10-2011, 19:50:
..Te preparaty dodawane są do ok. 70 proc. artykułów spożywczych - mówi prof. Tomasz Twardowski, szef Polskiej Federacji Biotechnologii...
to teraz wiem dlaczego mięso świni zwyczajnie śmierdzi a kurczaki smakują jak tektura

Czy Pan Twardowski wie że istnieje przekazywane pocztą pantoflową adresy hodowców którzy nie karmią tym świństwie swoich zwierząt? I że Polacy kupują nawet 2x drożej to mięso niż w przysłowiowym Tesco?

Że są dzieci które po mleku z kartonu dostają rozwolnienia a po mleku ze wsi, od sprawdzonego dostawcy - nie?
  • 4feeds 20-10-2011, 09:13:
Pierwszy profesjonalny komentarz w dyskusji nad GMO w naszym kraju. Rząd kierując się interesem politycznym a nie interesem społecznym i ekonomicznym; spycha ten temat dla kolejnych ekip. Aby dyskusje społeczno - biznesowe na temat GMO miały szansę być merytoryczne trzeba edukować społeczeństwo. Statystyczny Kowalski na słowo GMO reaguje negatywnie bo takie przesłanie idzie niestety często z mediów i organizacji pseudo ekologicznych. Zapominamy że biotechnologia i GMO potrafią ratować środowisko, zdrowie i czasami nawet życie. Podstawą większości szczepionek czy leków może być szczep bakterii które są "obrobione" genetycznie, a więc dokonano zmian w genomie. To także GMO. Informacja i edukacja zawsze są podstawą świadomości społecznej. Bez tych czynników statystyczny Polak dalej będzie bał się GMO, wszak większość ludzi boi się właśnie nieznanego.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH