Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prognozy GUS ws. produkcji zbóż i rzepaku

  • Autor: Izba Zbożowo-Paszowa
  • Data: 21-12-2010, 00:35

W dniu 17 grudnia br., GUS podał wyniki trzeciego, wynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2010 roku.

W odniesieniu do zbóż i rzepaku przedstawiają się one następująco: biory zbóż ogółem szacuje się na ok. 27,3 mln t, tj. o 8,5% mniej od zbiorów ubiegłorocznych i o 2,0% więcej od średnich zbiorów z lat 2001-2005; w tym zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na ok. 25,5 mln t, tj. o 9,0% mniej od uzyskanych w 2009 r. i o 2,9% więcej od średnich zbiorów z pięciolatki 2001-2005, biory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 2,1 mln t, tj. o 16,8% mniej od zbiorów ubiegłorocznych i o 76,3% więcej niż w pięcioleciu.

GUS podał także wstępne szacunki areału zasiewów ozimin pod zbiory w 2011 roku. Przygotowania pól pod zasiewy ozimin przebiegały z opóźnieniem ze względu na nadmierne uwilgotnienie gleby. Uprawy ozime w końcowej fazie rozwoju jesienią 2010 roku - przed wejściem w stan zimowegospoczynku - były właściwie wyrośnięte i dobrze rozkrzewione, a przebieg pogody w listopadzie nie stwarzał zagrożenia dla roślin.

Z oceny przeprowadzonej w listopadzie wynika, że areał zasiewów zbóż ozimych pod zbiory 2011 wynosi ponad 4,7 mln ha i jest o blisko 330 tys. ha mniejszy niż w roku ubiegłym, w tym:
• pszenicy ozimej zasiano ponad 1,9 mln ha,
• żyta blisko 1,4 mln ha,
• pszenżyta ozimego ponad 1,1 mln ha,
• jęczmienia ozimego 198,2 tys. ha,
• mieszanek zbożowych ozimych 68,7 tys. ha.

GUS szacuje powierzchnię obsianą rzepakiem ozimym pod zbiory 2011 roku na nieco ponad 718 tys. ha.

Stan zasiewów zbóż ozimych pod zbiory 2011 roku przed wejściem w stan zimowego spoczynku był gorszy do ubiegłorocznego - oceniono go na 3,4 - 3,5 stopnia kwalifikacyjnego Najwyżej - na 3,5 stopnia - oceniono stan plantacji pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego i pszenżyta ozimego, a najniżej - na 3,4 stopnia - stan upraw: żyta, ozimych mieszanek zbożowych oraz rzepaku i rzepiku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH