Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Prognozy GUS ws. produkcji zbóż i rzepaku

W dniu 17 grudnia br., GUS podał wyniki trzeciego, wynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2010 roku.


Autor: Izba Zbożowo-Paszowa
Data: 21-12-2010, 00:35

W odniesieniu do zbóż i rzepaku przedstawiają się one następująco: biory zbóż ogółem szacuje się na ok. 27,3 mln t, tj. o 8,5% mniej od zbiorów ubiegłorocznych i o 2,0% więcej od średnich zbiorów z lat 2001-2005; w tym zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na ok. 25,5 mln t, tj. o 9,0% mniej od uzyskanych w 2009 r. i o 2,9% więcej od średnich zbiorów z pięciolatki 2001-2005, biory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 2,1 mln t, tj. o 16,8% mniej od zbiorów ubiegłorocznych i o 76,3% więcej niż w pięcioleciu.

GUS podał także wstępne szacunki areału zasiewów ozimin pod zbiory w 2011 roku. Przygotowania pól pod zasiewy ozimin przebiegały z opóźnieniem ze względu na nadmierne uwilgotnienie gleby. Uprawy ozime w końcowej fazie rozwoju jesienią 2010 roku - przed wejściem w stan zimowegospoczynku - były właściwie wyrośnięte i dobrze rozkrzewione, a przebieg pogody w listopadzie nie stwarzał zagrożenia dla roślin.

Z oceny przeprowadzonej w listopadzie wynika, że areał zasiewów zbóż ozimych pod zbiory 2011 wynosi ponad 4,7 mln ha i jest o blisko 330 tys. ha mniejszy niż w roku ubiegłym, w tym:
• pszenicy ozimej zasiano ponad 1,9 mln ha,
• żyta blisko 1,4 mln ha,
• pszenżyta ozimego ponad 1,1 mln ha,
• jęczmienia ozimego 198,2 tys. ha,
• mieszanek zbożowych ozimych 68,7 tys. ha.

GUS szacuje powierzchnię obsianą rzepakiem ozimym pod zbiory 2011 roku na nieco ponad 718 tys. ha.

Stan zasiewów zbóż ozimych pod zbiory 2011 roku przed wejściem w stan zimowego spoczynku był gorszy do ubiegłorocznego - oceniono go na 3,4 - 3,5 stopnia kwalifikacyjnego Najwyżej - na 3,5 stopnia - oceniono stan plantacji pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego i pszenżyta ozimego, a najniżej - na 3,4 stopnia - stan upraw: żyta, ozimych mieszanek zbożowych oraz rzepaku i rzepiku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.152.38.154
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.