Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przemysł spożywczy i rolnictwo muszą być gotowe na trudne lata. Rośnie liczba katastrof pogodowych na świecie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-08-2015, 11:16
Przemysł spożywczy i rolnictwo muszą być gotowe na trudne lata. Rośnie liczba katastrof pogodowych na świecie
Polski resort rolnictwa oszacował dotychczasowe straty wyrządzone przez suszę na ok. 550 mln zł; a susza wystąpiła na powierzchni ok. 800 tys. ha, fot. shutterstock

Według ekspertów banku inwestycyjnego BofA Merrill Lynch liczba zarejestrowanych na świecie katastrof pogodowych, takich jak susze, powodzie, burze czy ekstremalne temperatury była w 2014 r. rekordowa i ponad 3-krotnie wyższa niż w latach 80-tych, zagrażając produkcji żywności. Rok 2014 był najgorętszym w Europie w historii pomiarów. To pokazuje, że panująca obecnie susza w Polsce jest czymś do czego polscy producenci żywności będą musieli się przyzwyczaić w najbliższych latach.

Polski resort rolnictwa oszacował dotychczasowe straty wyrządzone przez suszę na ok. 550 mln zł; a susza wystąpiła na powierzchni ok. 800 tys. ha. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas dodają, że plony zbóż podstawowych w Polsce będą nawet o 10-15 proc. będą niższe w porównaniu do ubiegłego roku. Eksperci szacują, że największe straty mogą wystąpić zwłaszcza w uprawach kukurydzy ( do 30 proc.), zbóż jarych i rzepaku (ok. 10-15 proc.) oraz w użytkach zielonych (ok. 40 proc.) 

Istotnie ucierpieć mogą także niektóre uprawy warzywne (cebula, kalafior, marchew i ziemniaki), a wśród owoców maliny. W mniejszym stopniu zaś straty dotyczyć będą owoców z drzew (jabłka)  – jednak te dane będą znane dopiero po zbiorach.

Podobna sytuacja pogodowa występuje w dużej części Europy. Poziom dochodowości rolnictwa zależy zarówno od wysokości plonów, jaki i osiąganych cen płodów, które w przypadku spadku produkcji mogą rosnąć. Ostateczne straty będzie można oszacować na podstawie danych o zbiorach z rynków światowych, które mają największy wpływ na kształt cen.

Rekordowo wysokie temperatury i brak opadów w ostatnich tygodniach spowodowały niedobory wody w większości województw. Najtrudniejsza sytuacja jest w  środkowej, północnej i wschodniej części kraju. Te czynniki oraz niewielka ilość opadów w okresie wiosennym, czyli w okresie wschodów i kształtowania się systemów korzeniowych, sprawiły, że jakość i wysokość zbiorów będzie na niższym poziomie niż w ubiegłym roku.

Z raportu BofA Merrill Lynch „Food Security Primer, 2015”, który wskazuje wyzwania dla rolnictwa na najbliższe lata i ocenia globalne bezpieczeństwo żywnościowe, wynika, że liczba zarejestrowanych na świecie katastrof pogodowych, takich jak susze, powodzie, burze czy ekstremalne temperatury była w 2014 r. rekordowa i ponad 3-krotnie wyższa niż w latach 80-tych, zagrażając produkcji żywności. Rok 2014 był najgorętszym w Europie w historii pomiarów.

 Susze stanowią prawdopodobnie największe, pojedyncze zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego. Z ich powodu przez 8 z 15 lat obecnego stulecia spożycie zbóż przekroczyło ich produkcję w kluczowych regionach uprawnych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH