Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

PSPO: Branża olejarska to bardzo ważna część przemysłu rolno-spożywczego

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie oleju przerobiły w I półroczu 2018 roku łącznie 1,274 mln ton nasion rzepaku, dzięki czemu wyprodukowano 542 tys. ton oleju surowego oraz 709 tys. ton śruty poekstrakcyjnej rzepakowej. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku oznacza to wzrost przerobu o ponad 130 tys. ton, co potwierdza, że lepsze od poprzednich zbiory rzepaku z 2017 roku zostały w głównej mierze zakupione i efektywnie zagospodarowane przez krajowe przetwórnie.

PSPO: Branża olejarska to bardzo ważna część przemysłu rolno-spożywczego
fot. shutterstock

Wzrost produkcji oleju surowego w I połowie 2018 roku o prawie 70 tys. ton (z 640 tys. ton w tym samym okresie 2017 roku) nie miał analogicznego przełożenia na wzrost produkcji oleju rafinowanego, którego podaż wzrosła jedynie w tym czasie o 20 tys. ton do poziomu 206 tys. ton.

Wskazywać to może, że zwiększył się udział krajowej produkcji oleju, jaka jest przeznaczana na cele wytwórcze biodiesla w Polsce. W kontekście jednocześnie zwiększonej dzięki temu podaży pasz rzepakowych tj. łącznie śruty i makuchu o ponad 77 tys. ton (729 tys. ton do 652 tys. ton w okresie styczeń-czerwiec 2018) dane PSPO potwierdzają, że krajowa podaż surowców białkowych i sektor biopaliw to mechanizm naczyń połączonych.

Szczególnego znaczenia nabiera w tym kontekście zawarte w czerwcu br. na poziomie UE porozumienie polityczne w sprawie nowej dyrektywy biopaliwowej (tzw. REDII) umożliwiającej krajom członkowskim utrzymanie udziału biopaliw surowców rolnych osiągniętego w 2020 roku, a w konsekwencji dalszy wzrost popytu na rzepak na kolejną dekadę tj. do 2030 roku. W przypadku Polski daje to bowiem efektywny rynek zbytu dla rzepaku na poziomie co najmniej 3,5 mln ton.

„Nasz dane produkcyjne za I półrocze 2018 roku po raz kolejny utwierdzają nas w przekonaniu o ścisłej korelacji przemysłu olejarskiego z sytuacją w polskim rolnictwie. W 2017 roku mieliśmy lepsze zbiory, dzięki czemu Członkowie PSPO byli w stanie zwiększyć przerób i podaż produktów rzepakowych podążając za rozwojem sytuacji popytowej. Cieszy fakt, że jednocześnie do wzrostu podaży śruty rzepakowej coraz więcej jej zużywamy w kraju. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w pierwszej połowie 2018 roku jej eksport był o 5% mniejszy od wielkości eksportu w tym samym okresie 2017 roku. Trend jest więc optymistyczny dla rzepaku i liczymy, że tym bardziej będzie to mieć przełożenie na dalszą pozytywną politykę Rządu wobec biopaliw, bo to popyt na olej będzie decydować, ile wyprodukujemy pasz rzepakowych” – powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

„Statystki przerobowe rzepaku PSPO potwierdzają, że branża olejarska w Polsce to bardzo ważna część naszego przemysłu rolno-spożywczego. Rzepak to druga po zbożach pod względem powierzchni uprawa krajowa, której dalszy rozwój ma wciąż – biorąc pod uwagę perspektywy rynkowe w kolejnych latach – głęboki sens ekonomiczny. Według danych KOWR w I kwartale br. do produkcji estrów metylowych trafiło ponad 190 tys. ton oleju rzepakowego i jestem przekonany, że zdecydowana większość z tego to surowiec krajowy przerobiony przez naszych Członków. Sytuacja w perspektywie 2020 roku, wobec rosnącego zapotrzebowania na biopaliwa w ramach Narodowego Celu Wskaźnikowego, mocno sprzyja rolnikom, którzy miejmy nadzieję pozytywnie odpowiedzą na zwiększony na ten cel popyt na rzepak ze strony krajowych tłoczni” – podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

PSPO RSS ALERT    /    KOWR RSS ALERT    /    oleje RSS ALERT    /    rzepak RSS ALERT    /    olej rzepakowy RSS ALERT    /    biodisel RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.245.237
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.