REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

PSPO: Przyszłoroczne zbiory rzepaku zapowiadają się dobrze

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 23-12-2013, 13:18
PSPO: Przyszłoroczne zbiory rzepaku zapowiadają się dobrze
Lech Kempczyński, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. Fot. PSPO

Jesteśmy na początku kolejnego sezonu uprawy rzepaku. Pierwsze szacunki wskazują, że powierzchnia zasiewów jest porównywalna z ubiegłoroczną, warunki też są podobne. W większości regionów uprawy siew wykonano w terminie agrotechnicznym, warunki pogodowe do tej pory są dobre. W tej chwili nie ma większych zagrożeń dla rzepaku, który wszedł w zimowanie w dobrej kondycji - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Lech Kempczyński, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO).

REKLAMA

- Na dziś bardzo ostrożnie szacując, można zaryzykować twierdzenie, że przyszłoroczne zbiory będą dobre - dodaje.

Jego zdaniem, rok 2013 można ocenić jako dobry. - W warunkach gospodarki rynkowej każdy rok jest trudny choćby ze względu na istniejące różnice pogodowe, ale oceniając rok 2013 można powiedzieć, że był on zupełnie dobry. Był to zdecydowanie dobry rok dla rolników, którzy uzyskali rekordowe zbiory i automatycznie musiał być dobry dla przetwórców, bo koszty surowca stanowią istotnie znaczący koszt wytwarzania oleju - mówi Lech Kempczyński.

Zauważa, że w odróżnieniu od poprzednich lat coraz trudniej jest określić ścisłe ramy czasowe sezonu skupowego rzepaku. Zakłady coraz częściej zaczynają przechodzić za system spotowy, czyli kupują w zależności od potrzeb. Związane to jest z tym, że kontraktacja jest coraz mniej popularna.

- Około 3 lata temu, ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe, nastąpiło załamanie produkcji rzepaku i rolnicy zrywali umowy kontraktacyjne, bo ktoś inny dawał wyższą cenę. Był to początek końca kontraktacji. Rolnicy stwierdzili, że nie opłaca im się ryzykować wcześniejszego zawierania kontraktu i podejmowania zobowiązań - mówi dyrektor generalny PSPO.

- Poza tym, wielu dużych producentów wyposażyło swoje gospodarstwa w przechowalnie oraz suszarnie. Wcześniej rolnik musiał praktycznie z kombajnu sprzedać ziarno, bo nie miał warunków do ich przechowania, a obecnie coraz częściej producenci mają swoją bazę przechowalniczą - dodaje Lech Kempczyński.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH