Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PSPO: Rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach

  • Autor: PR
  • Data: 15-02-2016, 15:06
PSPO: Rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach
Z roku na rok rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach. fot. szczeprol.pl

Zwiększony w 2015 roku do 2,6 mln ton nasion przerób rzepaku w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju miał swoje bezpośrednie odbicie we wzroście produkcji śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, której produkcja wyniosła łącznie 1 419 tys. ton.

Krajowa podaż śruty rzepakowej rośnie systematycznie już od kilku lat. W porównaniu do 2014 roku wielkość ta wzrosła o ok. 9 proc., kiedy to zakłady tłuszczowe skupione w PSPO wytworzyły 1,3 mln ton, zaś w porównaniu do 2013 roku progres ten wynosi już prawie 17 proc..

- Cieszy fakt, że wzrasta znaczenie branży olejarskiej również z perspektywy sektora paszowego,
ponieważ śruta rzepakowa jest cennym komponentem wysokobiałkowym, której podaż krajowa
efektywnie wspomaga dążenia Polski do ograniczania swojej zależności od importu. Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi już od kilku lat w ramach dedykowanych programów stara się zwiększyć
produkcję w Polsce roślin białkowych. Rzepak w tym kontekście traktowany jest jako roślina oleista,
ale wartość dodana związana z produkcją śruty również powinna znaleźć się przedmiotem działań
promocyjnych resortu, tak aby wykorzystać posiadany w tym zakresie potencjał wewnętrzny. Obecnie
bowiem ponad połowa śruty rzepakowej produkowanej w Polsce jest eksportowana - skomentował
Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

W opinii Stępnia, analizując stan i strukturę krajowej hodowli, potencjał krajowego zużycia śruty rzepakowej w Polsce nadal pozostaje w znacznym stopniu niewykorzystany. - W Niemczech udział śruty
rzepakowej zrównał się ostatnio z poziomem wykorzystania tam śruty sojowej. Nie widzę powodów,
dla których takie proporcje nie mogły zafunkcjonować także u nas. Obecnie niestety znaczna część
polskiej produkcji śruty rzepakowej znajduje nabywców poza granicami kraju, dlatego należy podjąć
działania które zmienią ten stan poprawiając przy okazji skalę samozaopatrzenia Polski w
wysokobiałkowe komponenty paszowe – podsumował dyrektor generalny PSPO.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH