Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PSPO: Rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach

  • Autor: PR
  • Data: 15-02-2016, 15:06
PSPO: Rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach
Z roku na rok rośnie produkcja śruty rzepakowej w polskich tłoczniach. fot. szczeprol.pl

Zwiększony w 2015 roku do 2,6 mln ton nasion przerób rzepaku w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju miał swoje bezpośrednie odbicie we wzroście produkcji śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, której produkcja wyniosła łącznie 1 419 tys. ton.

Krajowa podaż śruty rzepakowej rośnie systematycznie już od kilku lat. W porównaniu do 2014 roku wielkość ta wzrosła o ok. 9 proc., kiedy to zakłady tłuszczowe skupione w PSPO wytworzyły 1,3 mln ton, zaś w porównaniu do 2013 roku progres ten wynosi już prawie 17 proc..

- Cieszy fakt, że wzrasta znaczenie branży olejarskiej również z perspektywy sektora paszowego,
ponieważ śruta rzepakowa jest cennym komponentem wysokobiałkowym, której podaż krajowa
efektywnie wspomaga dążenia Polski do ograniczania swojej zależności od importu. Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi już od kilku lat w ramach dedykowanych programów stara się zwiększyć
produkcję w Polsce roślin białkowych. Rzepak w tym kontekście traktowany jest jako roślina oleista,
ale wartość dodana związana z produkcją śruty również powinna znaleźć się przedmiotem działań
promocyjnych resortu, tak aby wykorzystać posiadany w tym zakresie potencjał wewnętrzny. Obecnie
bowiem ponad połowa śruty rzepakowej produkowanej w Polsce jest eksportowana - skomentował
Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

W opinii Stępnia, analizując stan i strukturę krajowej hodowli, potencjał krajowego zużycia śruty rzepakowej w Polsce nadal pozostaje w znacznym stopniu niewykorzystany. - W Niemczech udział śruty
rzepakowej zrównał się ostatnio z poziomem wykorzystania tam śruty sojowej. Nie widzę powodów,
dla których takie proporcje nie mogły zafunkcjonować także u nas. Obecnie niestety znaczna część
polskiej produkcji śruty rzepakowej znajduje nabywców poza granicami kraju, dlatego należy podjąć
działania które zmienią ten stan poprawiając przy okazji skalę samozaopatrzenia Polski w
wysokobiałkowe komponenty paszowe – podsumował dyrektor generalny PSPO.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 163) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH