REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

PSPO rozpoczyna kampanię promocyjną oleju rzepakowego

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 24-11-2011, 14:49
PSPO rozpoczyna kampanię promocyjną oleju rzepakowego
Polacy postrzegają olej rzepakowy jako produkt gorszej jakości, z czym nie zgadzają się eksperci

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju rozpoczyna kampanię edukacyjną „Pokochaj olej rzepakowy". Jej celem jest podniesienie świadomości konsumentów na temat wartości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego. Stowarzyszenie liczy także na to, że dzięki kampanii o 5 proc. wzrośnie spożycie oleju rzepakowego w Polsce.

REKLAMA

Kampania jest realizowana na dwóch rynkach: polskim i łotewskim i potrwa trzy lata.

- Na wiosnę rozpoczniemy akcję w supermarketach, połączoną z degustacjami. Już ruszyła kampania w prasie kobiecej. Planujemy także działania w internecie i mediach społecznościowych, a także działania skierowane do środowisk opiniotwórczych - mówi Ewa Myśliwiec, dyrektor biura PSPO.

Koszt kampanii został oszacowany na 1,65 mln euro netto. Projekt w połowie zostanie sfinansowany ze środków UE, 30 proc. będzie pochodziło z Agencji Rynku Rolnego, a 20 proc. od członków PSPO.

Jednym z celów kampanii będzie zmiana nastawienia Polaków do oleju rzepakowego, który obecnie jest postrzegany jako produkt gorszej jakości niż inne oleje.

- Nie jest to prawdą. Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych pośród olejów roślinnych. Około 10 proc. kwasów tłuszczowych stanowią w oleju rzepakowym kwasy Omega-3, w które tak uboga jest nasza dieta. Posiada on też niewiele, bo tylko 6 proc., najbardziej szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych - tłumaczy prof. Krzysztof Krygier, przewodniczący Rady Programowej kampanii.

Tymczasem, jak dodaje, oliwa z oliwek, która uważana jest za produkt znacznie wyższej jakości, posiada jedynie 1 proc. kwasów Omega-3 i 14 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak podkreślają eksperci, oliwa z oliwek jest spożywana głównie na południu Europy. - Dieta śródziemnomorska bogata jest w ryby, źródło kwasów Omega-3, natomiast w Polsce spożywamy bardzo mało ryb, co wynika także z tego, że są one drogie. W takiej sytuacji lepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 jest olej rzepakowy, który posiada ich 10-razy więcej niż oliwa z oliwek - mówi Krzysztof Krygier.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Żarłoczysko 25-11-2011, 12:36:
Polecam Olej rzepakowy z góry św. Wawrzyńca.
Tłoczony jest na zimno, ma super smak.
Kupić go można było na Festiwalu Smaku w Grucznie.
A teraz to chyba u producenta przez internet...
  • Mika 25-11-2011, 10:20:
Ale tylko tłoczony na zimno. Gdzie można taki kupić?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH