Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PSPO: Wzrasta przerób rzepaku i produkcja oleju w Polsce

  • Autor: PR
  • Data: 03-02-2016, 17:45
PSPO: Wzrasta przerób rzepaku i produkcja oleju w Polsce
W 2015 r. w Polsce wzrósł zarówno przerób rzepaku, jak i produkcja oleju. fot. shutterstock

W 2015 roku zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie oleju przerobiły łącznie 2,6 mln ton nasion rzepaku, czyli więcej o 8 proc. niż w 2014 roku i o 15 proc. w porównaniu do roku 2013.

Jak informuje Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, znaczenie tej części przemysłu rolno-spożywczego rośnie systematycznie. Także rolnictwo odnotowało istotny progres w uprawie tej rośliny oleistej w Polsce.

Wzrost przerobu nasion rzepaku w zakładach tłuszczowych skupionych w PSPO, które reprezentuje
ponad 90 proc. tego rynku w kraju, przełożył się w sposób bezpośredni na produkcję oleju, która wyniosła w 2015 roku 1 135 tys. ton oleju surowego (w 2014 roku było to 1 029 tys. ton) oraz 434 tys. ton oleju rafinowanego (415 tys. ton w 2014 roku).

- Silna korelacja stanu i rangi polskiego przemysłu olejarskiego z uprawą rzepaku w Polsce stanowi
niezwykle ważny element rozwoju obszarów wiejskich, stabilizacji dochodów rolniczych, a także
budowania bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego kraju. Ponad 60 proc. oleju
produkowanego przez firmy członkowskie PSPO przeznaczane jest do produkcji biopaliw zużywanych
w większości na miejscu w ramach realizacji przez podmioty paliwowe tzw. Narodowych Celów
Wskaźnikowych - skomentował Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

W ocenie Stępnia wyniki produkcyjne Członków PSPO jednoznacznie wskazują, jak ważna jest to gałąź przemysłu rolno-spożywczego. - Dlatego problemy branży m.in. w zakresie oszustw VAT w obrocie olejem rzepakowym, czy niejasna póki co perspektywa dla europejskiego rynku biopaliw po 2020 roku, muszą być ujęte w agendzie działań krajowej administracji, tak aby dotychczasowy trend obserwowany
zarówno na poziomie produkcji rolnej, jak i zakładów tłuszczowych mógł być w sposób niezakłócony
kontynuowany w kolejnych latach – podsumował dyrektor PSPO.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (8 442) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH