REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

PSPO: Wzrasta przerób rzepaku i produkcja oleju w Polsce

  • Autor: PR
  • Data: 03-02-2016, 17:45
PSPO: Wzrasta przerób rzepaku i produkcja oleju w Polsce
W 2015 r. w Polsce wzrósł zarówno przerób rzepaku, jak i produkcja oleju. fot. shutterstock

W 2015 roku zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie oleju przerobiły łącznie 2,6 mln ton nasion rzepaku, czyli więcej o 8 proc. niż w 2014 roku i o 15 proc. w porównaniu do roku 2013.

REKLAMA

Jak informuje Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, znaczenie tej części przemysłu rolno-spożywczego rośnie systematycznie. Także rolnictwo odnotowało istotny progres w uprawie tej rośliny oleistej w Polsce.

Wzrost przerobu nasion rzepaku w zakładach tłuszczowych skupionych w PSPO, które reprezentuje
ponad 90 proc. tego rynku w kraju, przełożył się w sposób bezpośredni na produkcję oleju, która wyniosła w 2015 roku 1 135 tys. ton oleju surowego (w 2014 roku było to 1 029 tys. ton) oraz 434 tys. ton oleju rafinowanego (415 tys. ton w 2014 roku).

- Silna korelacja stanu i rangi polskiego przemysłu olejarskiego z uprawą rzepaku w Polsce stanowi
niezwykle ważny element rozwoju obszarów wiejskich, stabilizacji dochodów rolniczych, a także
budowania bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego kraju. Ponad 60 proc. oleju
produkowanego przez firmy członkowskie PSPO przeznaczane jest do produkcji biopaliw zużywanych
w większości na miejscu w ramach realizacji przez podmioty paliwowe tzw. Narodowych Celów
Wskaźnikowych - skomentował Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

W ocenie Stępnia wyniki produkcyjne Członków PSPO jednoznacznie wskazują, jak ważna jest to gałąź przemysłu rolno-spożywczego. - Dlatego problemy branży m.in. w zakresie oszustw VAT w obrocie olejem rzepakowym, czy niejasna póki co perspektywa dla europejskiego rynku biopaliw po 2020 roku, muszą być ujęte w agendzie działań krajowej administracji, tak aby dotychczasowy trend obserwowany
zarówno na poziomie produkcji rolnej, jak i zakładów tłuszczowych mógł być w sposób niezakłócony
kontynuowany w kolejnych latach – podsumował dyrektor PSPO.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (27 480) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 754 911)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH