Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Puszkowanie i prażenie kukurydzy nie wpływa na jej wartość odżywczą

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-11-2016, 15:54
Puszkowanie i prażenie kukurydzy nie wpływa na jej wartość odżywczą
fot. shutterstock

- Proces puszkowania, gotowania, parzenia, przetwarzania warzyw i owoców niszczy witaminę C. Kukurydza nie jest jednak dobrym źródłem witaminy C, a więc w jej przypadku te straty są niewielkie - mówiła Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk podczas konferencji zorganizowanej przez Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Jak mówiła Justyna Marszałkowska-Jakubik o wartości odżywczej kukurydzy stanowi przede wszystkim skrobia.

- Kukurydza zawiera 60-70 proc. skrobi. To węglowodany złożone, które dają nam energię, siłę i sprawiają, że jesteśmy syci przez długi czas nawet po zjedzeniu małej porcji. Kukurydza zawiera także pokaźne ilości błonnika rozpuszczalnego. Jest on bardzo korzystny dla naszego zdrowia, bowiem pęcznieje w żołądku dając poczucie sytości w jelitach i poprawiając metabolizm. Tego błonnika wciąż spożywamy za mało. Tymczasem dietetycy i lekarze polecają aby spożywać go jak najwięcej, a znajdziemy go właśnie w kukurydzy - dodaje.

Dietetyczka zauważyła także, że kukurydza zawiera prawie wszystkie możliwe antyoksydanty jakie znajdują się w przyrodzie.

- W kukurydzy znajdują się antyoksydacyjne witaminy, w tym witamina E, która rozpuszcza się w tłuszczach. Mamy także selen oraz pewne karotenoidy. Selen ma udowodnione działanie antynowotworowe i odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Selen jest również potrzebny do pracy tarczycy. Jeśli mamy problemy z tarczycą to kukurydza będzie dla nas korzystna ze względu na dużą zawartość tego minerału. Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, a więc jeśli chcemy ją efektywnie wykorzystać w przypadku kukurydzy, warto to zrobić w połączeniu z jakimś źródłem tłuszczu, np. wędliną, olejem, orzechami lub serem tłustym - dodaje.

Marszałkowska-Jakubik wspomniała także, że witamina E, oprócz tego, że jest silnym antyoksydantem i zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych. Jest również nazywana witaminą młodości.

- Dlatego witamina E znajduje się w bardzo wielu kremach przeciwzmarszczkowych. Kolejną grupą antyoksydantów są karotenoidy. W kukurydzy możemy znaleźć luteinę i zeaksantynę. Zapobiegają one powstawaniu zaćmy oraz chronią plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. Luteina wspomaga rozwój płodu i korzystnie wpływa na owulację - dodała.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (6 849) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH