REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Puszkowanie i prażenie kukurydzy nie wpływa na jej wartość odżywczą

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-11-2016, 15:54
Puszkowanie i prażenie kukurydzy nie wpływa na jej wartość odżywczą
fot. shutterstock

- Proces puszkowania, gotowania, parzenia, przetwarzania warzyw i owoców niszczy witaminę C. Kukurydza nie jest jednak dobrym źródłem witaminy C, a więc w jej przypadku te straty są niewielkie - mówiła Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk podczas konferencji zorganizowanej przez Polski Związek Producentów Kukurydzy.

REKLAMA

Jak mówiła Justyna Marszałkowska-Jakubik o wartości odżywczej kukurydzy stanowi przede wszystkim skrobia.

- Kukurydza zawiera 60-70 proc. skrobi. To węglowodany złożone, które dają nam energię, siłę i sprawiają, że jesteśmy syci przez długi czas nawet po zjedzeniu małej porcji. Kukurydza zawiera także pokaźne ilości błonnika rozpuszczalnego. Jest on bardzo korzystny dla naszego zdrowia, bowiem pęcznieje w żołądku dając poczucie sytości w jelitach i poprawiając metabolizm. Tego błonnika wciąż spożywamy za mało. Tymczasem dietetycy i lekarze polecają aby spożywać go jak najwięcej, a znajdziemy go właśnie w kukurydzy - dodaje.

Dietetyczka zauważyła także, że kukurydza zawiera prawie wszystkie możliwe antyoksydanty jakie znajdują się w przyrodzie.

- W kukurydzy znajdują się antyoksydacyjne witaminy, w tym witamina E, która rozpuszcza się w tłuszczach. Mamy także selen oraz pewne karotenoidy. Selen ma udowodnione działanie antynowotworowe i odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Selen jest również potrzebny do pracy tarczycy. Jeśli mamy problemy z tarczycą to kukurydza będzie dla nas korzystna ze względu na dużą zawartość tego minerału. Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, a więc jeśli chcemy ją efektywnie wykorzystać w przypadku kukurydzy, warto to zrobić w połączeniu z jakimś źródłem tłuszczu, np. wędliną, olejem, orzechami lub serem tłustym - dodaje.

Marszałkowska-Jakubik wspomniała także, że witamina E, oprócz tego, że jest silnym antyoksydantem i zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych. Jest również nazywana witaminą młodości.

- Dlatego witamina E znajduje się w bardzo wielu kremach przeciwzmarszczkowych. Kolejną grupą antyoksydantów są karotenoidy. W kukurydzy możemy znaleźć luteinę i zeaksantynę. Zapobiegają one powstawaniu zaćmy oraz chronią plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. Luteina wspomaga rozwój płodu i korzystnie wpływa na owulację - dodała.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 845) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH