Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Putka: Dziś pieczywo nie może być takie samo jak kiedyś

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 09-10-2017, 10:16
Putka: Dziś pieczywo nie może być takie samo jak kiedyś
Stefan Putka, współwaściel Piekarni Cukierni Putka

–  Jak ktoś mi mówi, że dziś tradycyjne pieczywo jest gorszej jakości niż kiedyś, to odpowiadam, że to troszeczkę tak, jakby porównywać syrenkę i mercedesa. Też samochód, też jest fajny, ale na przestrzeni lat zmieniło się wszystko. Tak samo w piekarnictwie – zmieniło się ziarno, woda i wiele innych rzeczy. Dzisiejsza mąka ma inne parametry – tłumaczy w wywiadzie z serwisem portalspozywczy.pl Stefan Putka, współwaścicel piekarni i cukierni Putka.

Piekarnie chętnie wracają dziś do tradycji. Zaglądają do starych przepisów, a wiele tradycyjnych produktów jest wyrabianych ręcznie. Jak zaznacza Stefan Putka, musimy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że – mimo szczerych chęci – dziś pieczywo nie może być takie samo jak kiedyś. Oto dlaczego.

–  Tendencja jet taka, że wraca się do starych przepisów. Bierzemy stare książki piekarskie dziadka, ojca. Patrzymy, co w tych recepturach jest. Oczywiście, jak ktoś mi mówi, że to pieczywo jest gorszej jakości niż kiedyś, to odpowiadam, że to troszeczkę tak, jakby porównywać syrenkę i mercedesa. Też samochód, też jest fajny, ale na przestrzeni lat zmieniło się wszystko. Tak samo w piekarnictwie – zmieniło się ziarno, woda i wiele innych rzeczy. Dzisiejsza mąka ma inne parametry – tłumaczy Stefan Putka

Jak mówi, kiedyś, żeby produkować mąkę piekarniczą, trzeba było ściągać około 2 mln ton zbóż tzw. pszenicy twardej z Kanady czy Stanów. Był to wieczny problem piekarnictwa.

Na przestrzeni lat zmieniła się także praca piekarza. Dziś już nie mięsi się ciasta ręcznie jak w latach 20. ubiegłego stulecia. Praca piekarza jest coraz lżejsza, ponieważ wprowadza się mechanizację pewnych procesów.

Stefan Putka wspomina, że kiedyś piekarza można było poznać na ulicy po sylwetce. Miał szczupłe nogi, a na górze był charakterystycznie umięśniony.

– Oczywiście, sam charakter pieczywa się nie zmienia – zaznacza rozmówca serwisu portalspozywczy.pl.  – To ciągle woda, mąka, sól i zakwas. Można stosować różne dodatki, ale de facto sam proces wytwarzania jest prosty i - odkąd istnieją cechy w Polsce - się nie zmienia.

Cały wywiad Putka: Rynek piekarni w Polsce się zmienia

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • smok 09-10-2017, 20:33:
musi coś powiedzieć, bo robiąc masówkę na liniach nie uda się zrobić pieczywa bez polepszaczy, niech nie wciska kitu z mąką.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH