Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PZPRZ rozwija współpracę z USA i Francją

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-12-2013, 14:01

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych (PZPRZ) rozwija współpracę z organizacjami branżowymi ze Stanów Zjednoczonych i Francji - zwraca uwagę Stanisław Kacperczyk, prezes PZPRZ.

Kacperczyk wskazuje, że w czerwcu i lipcu, w ramach Programu Wymiany Młodych Rolników, PZPRZ przyjmował grupę młodych farmerów z Teksasu. Amerykanie poznawali specyfikę polskiego rolnictwa pracując w gospodarstwach, uczestnicząc w targach, wystawach i dniach otwartych Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Byli także gośćmi ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemby, odwiedzili Agencję Rynku Rolnego, Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach, firmę Bayer Crop Science, Warszawski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Poświętnem, oglądali maszyny firmy New Holland.

W ramach Programu w Teksasie przebywała grupa polskich młodych rolników, którzy, podobnie jak Amerykanie, pracowali na farmach, poszerzali swoją wiedzę i zdobywali doświadczenie. Mimo różnic klimatycznych uznali, że specyfika pracy w gospodarstwie pozostaje taka sama. Inna była skala produkcji, ale sama technologia podobna.

Polacy stwierdzili, że warto uczestniczyć w Programie, bo to znacznie poszerza ich horyzonty, wiedzę i pozwala spojrzeć znacznie szerzej na problemy rolnictwa, nie tylko z polskiej czy europejskiej perspektywy, ale światowej. - W roku 2014 planowana jest kontynuacja Programu. Związek chce dać szanse większej liczbie młodych rolników na poznanie specyfiki rolnictwa USA - podkreśla Stanisław Kacperczyk.

- Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zorganizował w sierpniu promocję produktów zbożowych dla Amerykanów z Teksasu (przedstawicieli administracji rządowej, uniwersytetu, biznesu) i Polonii Amerykańskiej, prezentując polskie zboża, mąki, kasze, płatki oraz chleby, ciasta i inne produkty ze zbóż. Promocja odbyła się z udziałem zespołu folklorystycznego "Wiwaty" z Pobiedzisk, który przedstawił dawne obrzędy i zwyczaje związane z dożynkami - dodaje.

- W listopadzie zaś odbyła się promocja polskich produktów zbożowych w Szkolnym Punkcie Konsultacyjnym im. A. Mickiewicza przy Ambasadzie RP w Paryżu. Uczestniczyło w niej ponad sto osób, w tym dzieci ze szkoły polskiej. Przygotowano prezentację produktów, warsztaty dla najmłodszych, a także degustację produktów zbożowych, chlebów, ciast i ciasteczek - relacjonuje prezes PZPRZ.

We Francji trudno dostępnym produktem jest kasza. Kasza jaglana i gryczana są prawie nieznane. Nic też dziwnego, że cieszyły się dużym powodzeniem. Mieszkańcy Paryża rodem z Polski z sentymentem wspominali smak krupniku, chleba żytniego na zakwasie i polskich ciast. Projekt był dofinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH