REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

PZPRZ: Sytuacja na krajowym rynku zbóż nie ulega zmianie

  • Autor: PAP
  • Data: 28-02-2012, 09:16

Sytuacja na rynku pozostaje stabilna, eksport jest niewielki, tak jak i zapotrzebowanie na pszenicę konsumpcyjną - wynika z analizy Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, dokonanej w końcu lutego.

REKLAMA

- Od dłuższego już czasu, sytuacja na krajowym rynku zbóż nie ulega zmianie. Do transakcji dochodzi rzadko, często w związku z brakiem porozumienia między sprzedającymi i kupującymi. Ceny żądane przez sprzedających pozostają bowiem wysokie i nie są akceptowane przez kupujących. Notowanie w ostatnich tygodniach wyraźne umocnienie złotego względem euro i dolara wpłynęło na spadek opłacalności eksportu ziarna z kraju i ograniczyło wolumen wywozu zbóż. Obecnie przedmiotem eksportu jest głównie owies, który w porcie skupowany jest w cenach 700-720 PLN/t. W dalszym ciągu realizowany jest stosunkowo niewielki import ziarna, głównie kukurydzy i pszenicy konsumpcyjnej od naszych południowych sąsiadów, głównie z dostawą do młynów i wytwórni pasz zlokalizowanych w południowych regionach kraju - napisano w analizie.

- Zapotrzebowanie na ziarno pszenicy konsumpcyjnej jest ciągle niewielkie. Stąd też ceny tego zboża w dalszym ciągu pozostają stabilne. Młyny w dalszym ciągu nie zgłaszają większego zapotrzebowania na pszenicę i z reguły kupują małe partie zbóż. W zależności od regionu i jakości ziarna (liczby opadania, gęstości, zawartości białka), ceny płacone za pszenicę konsumpcyjną w młynach kształtują się w przedziale 840-900 PLN/t" - dodano.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • buick 28-02-2012, 21:16:
Otóż pszenica paszowa nadaje sie do spożycia przez ludzi, nie spełnia tylko wymagań technologicznych młynarzy i piekarzy. Jest to podział ze względu na wartość technologiczną. Pod względem fiskalnym pszenice dzieli sie na jare i ozime, a te na konsumpcyjne, pastewne i siewne. Odpowiednio konsumpcyjna jara/ozima ma numer PKW 01.11.12-00.11/21 i pastewna 01.11.12-00.12/22 I to ten numer opisuje rodzaj pszenicy.
Najlepiej gdy pszenicy konsumpcyjnej jest wystarczajaca ilość, wtedy nie ma problemu, gorzej gdy skutkiem nieurodzaju lub złych warunków atmosferycznych część plonów nie spełnia wszystkich parametrów. Pamiętam kiedy PN były obowiązujace, to w mokre lata był obnizany parametr Liczby Opadania i grała gitara, tylko co się piekarze nakleli to lepiej było nie słyszeć. Oczywiście wtedy to była tez wina młynarzy :-(
Przecież producenci pasz też czasami kupuja pszenicę konsumpcyjną i używają ja do produkcji pasz, kwestia ceny i dostępności.
Co do liczby opadania to żeby z pszenicy z opadem 120s zrobić mieszanke pszenicy o opadzie 200, co jest minimum dla piekarzy bo da mąkę o opadzie 230-250, to trzeba ja wymieszać z pszenica o opadzie 300 w proporcji 1 z opadem 120 do 3 z opadem 300. Tak, tak, przy opadzie tak to wychodzi.
Nie wiem dlaczego młynarze zawsze są obwiniani o jakies bezeceństwa zarówno przez rolników jak i piekarzy. Jeżeli młynarze mają tak dobrze to dlaczego tyle młynów upadło i dlaczego rolnicy i piekarze nie biorą sie za młynarkę, wystarczy pszenicę pomieszać i zysk gotowy.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
  • przytulnie czepny 28-02-2012, 15:54:
re;buick
Pomyliły ci się rynki : Niemiecki gdzie rzeczywiście parametrem jest białko z Polskim gdzie badane jest białko ,gluten ,opad ,popiół,wilgotność,sita .I o ile w pierwszym przypadku łatwo rozdzielić na dwie grupy o tyle w Polsce kombinują jak spełni 5 warunków to zawsze można zaliczyć zboże do paszowej bo ten szósty nie taki .Ostatnim hitem jest obijanie ceny na opadaniu zboża .Następna sprawa to że skoro rolnik sprzedaje zboże jako paszowe to powinno być na paszę przeznaczone a nie kombinowanie w młynie .Tak jak robienie pasztetu z zająca gdzie dodaje się 50 % mięsa zajęczego i 50 % koniny czyli jak podsumował prezes że na porcje pasztetu jeden zając jeden koń .
Niech skupy zbóż się zdecydują i kupują na mąkę lub nienadającą się do spożycia przez ludzi a nie jak teraz kupują zboże jako paszowe by mniej zapłacić a następnie robią z tego mąkę bo się nadaje .
Cwaniactwo to domena Polaków i jak widać nikt tego nie chce zmienić .Dziś kupić pszenicę z 14 % białka ,opad 120,gluten24 cena 740 zł tona a jutro pszenica 12 %białka ,gluten 30 ,opad 120 cena 740 zł tona a jak się obie zmiesza to od razu cena wzrośnie do 850 zł tonę i wszystko git .Wychodzi na to że młyny zarabiają więcej na mieszaniu niż na mieleniu :) .
  • buick 28-02-2012, 12:13:
Jeżeli się czepiać to trzeba wiedzieć czego. Jaka jest różnica pomiędzy pszenicą paszową a konsumpcyjną? Zawartością białka - przede wszystkim. Mąka produkowana jest z mieszanki pszenic, młynarze mogą kupić wysokoglutenową i wymieszać z taką ''paszową'' i nie ma tu nic dziwnego czy złego. Natomiast mąka z samego ''paszowego'' może być dobra do produkcji niektórych produktów gdzie zawartość wymagana jest niska zawartość niska zawartość białka. Oczywiście dochodzi tu jeszcze jakość tego białka, ale to juz inna sprawa. Porównanie użycia pszenicy paszowej przez młynarzy do użycia soli drogowej używanej do produkcji mięsa jest kompletną przesadą. Z drugiej strony najprawdopodobniej to drogowa sól to nie jest nic gorszego niż pozostałe dodatki chemiczne dodawane do wędlin.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH