Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport EFSA: Najwięcej dioksyn i PCB w paszach i produktach pochodzenia zwierzęcego

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba
  • Data: 24-07-2012, 20:18

Nowy raport EFSA przedstawia wyniki dwuletnich badań odnośnie skażenia pasz i żywności dioksynami i PCB. Okazuje się, że pasze i żywność pochodzenia zwierzęcego wykazują się najwyższym poziomem skażenia tymi chemicznymi substancjami.

EFSA opublikował nowy raport na temat poziomu dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) w żywności i w paszach.

Raport przedstawia ogólny spadek narażenia na dioksyny i PCB w latach 2008-2010 w porównaniu do okresu 2002 - 2004. Poziom narażenia konsumentów dla różnych produktów żywnościowych spadł od 16 proc. do nawet 79 proc.

Nieco ponad 2proc. wszystkich próbek pasz były powyżej maksymalnych dozwolonych poziomów dla dioksyn i PCB.

Z przebadanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności próbek wynika, że najbardziej skażone dioksynami było mięso węgorza. Z kolei mięso owiec zawierało z reguły mniej dioksyn i PCB w porównaniu do mięsa wołowego.
Co ciekawe mniejszym skażeniem dioksynami i PCB charakteryzowały się produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z produkcji konwencjonalnej, niż ich odpowiedniki z produkcji ekologicznej.

Przykładem są tutaj jaja od kur z chowu klatkowego, które zawierały mniej dioksyn niż jaja od kur z chowu ekologicznego.

Mięso ryb, w szczególności łososia i pstrąga złowionych w środowisku naturalnym, zawierało więcej dioksyn i PCB, niż mięso tych ryb pochodzących ze stawów rybnych. Ważne jest również to, że łososie i śledzie pochodzące z regionu Morza Bałtyckiego były bardziej zanieczyszczone dioksynami i PCB niż te same ryby z innych regionów.

Dioksyny powstają w wyniku procesów spalania, np. poprzez spalanie odpadów lub pożary lasów, a także w trakcie niektórych procesów przemysłowych - są traktowane jako niechciane zanieczyszczenia, szczególnie w paszach dla zwierząt. Mają działanie toksyczne i rakotwórcze dla organizmów ludzi i zwierząt. Z kolei PCB miały szerokie zastosowanie w wielu procesach przemysłowych i były masowo produkowane przez kilkadziesiąt lat. W latach 70-tych ubiegłego wieku, kiedy odkryto, że mają silne działanie rakotwórcze władze wielu krajów postanowiły zakazać lub mocno ograniczyć ich wykorzystanie w przemyśle.

W 2010 r. EFSA otrzymał mandat od Komisji Europejskiej do zbierania i analizowania, w sposób ciągły, wszystkich dostępnych danych na temat dioksyn i PCB w żywności i paszy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH