REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rocznie upada w Polsce 300-400 piekarń

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl za gazeta.pl
  • Data: 08-06-2014, 19:23

Rocznie pada w Polsce około 300-400 piekarń. To spowodowane jest tym, że ludzie jedzą mniej chleba, nakłada się na to też fakt, że wielu konsumentów wyjechało na zachód Europy w poszukiwaniu pracy. Tak więc: jest nas coraz mniej, jemy coraz mniej chleba, a to wszystko przekłada się na wynik ekonomiczny - mówi w wywiadzie dla gazeta.pl Grzegorz Pellowski, właściciel piekarni Pellowski.

REKLAMA

Zrzeszonych w Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku jest dziś około 42-43 piekarń. Na początku lat dziewięćdziesiątych było ich około stu. (... )Nasz jeden piekarz wytwarza w ciągu nocy około dwóch tysięcy bułek, a istnieją w Polsce takie piekarnie należące do kapitału duńskiego, gdzie 16 osób jednej nocy jest w stanie wyprodukować półtora miliona bułek. To jest ekonomia, z którą nie jesteśmy w stanie walczyć, a tradycyjna piekarnia nie jest w stanie przeżyć takiej konkurencji. Za około pięć lub dziesięć lat produkt rzemieślniczy będzie produktem luksusowym i trzeba będzie za niego znacznie więcej płacić.

Tak jak to jest z resztą na zachodzie Europy. (...) W pewnych grupach społecznych zainteresowanie chlebem przeżywa renesans. Zamożność społeczeństwa rośnie, chociaz bardzo powoli. Ci, którzy ze względu na zarobki łapią się do klasy średniej, szukają licznych „perełek" jeśli chodzi o rodzaj i jakość chleba. Starają się zdrowo odżywiać, więc najlepiej aby był to chleb razowy, z ziarnami amarantusa, słonecznika czy dyni. Popularnością cieszą się też nieco droższe chleby np. z boczkiem lub na liściu chrzanu. Robimy ich niewiele, ale ilość sprzedawanych przez nas bochenków wciąż rośnie, chociaż trzeba przyznać, że dość powoli. Liczymy jednak na to, że w Polsce, podobnie jak w innych krajach, rynek niszowy również pozostanie istotny. Mamy nadzieję, że nie każdy konsument będzie kupować bułki z supermarketu. (...) Tego typu pieczywo po wypieczeniu zamrażane jest ciekłym azotem, następnie pakowane do kartonów i przechowywane w chłodni przez około pół roku. Stamtąd rozsyła się je do sklepów, które sprzedają je jako „świeże pieczywo prosto z pieca" - opowiada w wywiadzie z gazeta.pl Grzegorz Pellowski.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • la 09-06-2014, 10:39:
Sejm nie jest zainteresowany wpływem wielkich sieci handlowych na małe przedsiębiorstwa

  

W głosowaniach otwierających 67. posiedzenie Sejmu Izba miała zdecydować czy do porządku obrad zostanie włączona informacja Rady Ministrów w przedmiocie funkcjonowania dużych zagranicznych sieci handlowych w Polsce i ich wpływu na polskie małe i średnie przedsiębiorstwa.

Informacja jednak nie została przedstawiona. W głosowaniu wzięło udział 369 posłów. Za głosowało - 177, przeciw - 189, wstrzymało się - 3, a 91 posłów nie głosowało.

W rozbiciu na poszczególne partie "za" głosowało: 1 poseł z PO, 103 z PiS, 29 z TR, 3 z PSL, 24 z SLD, 12 z SP i 5 niezależnych. 

 

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH