Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rolnictwo przemysłowe przyczynia się do emisji ok. 14 proc. gazów cieplarnianych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-11-2009, 15:28

Wczoraj Greenpeace opublikował raport "Rolnictwo na rozdrożu - żywność dla przyszłych pokoleń", który zawiera zbiór informacji na temat obecnego kryzysu żywnościowego i klimatycznego oraz stanowi wezwanie do zmiany modelu rolnictwa na rzecz upraw ekologicznych będących zdaniem Greenpeace realnym sposobem rozwiązania problemu głodu na świecie w obliczu zmieniającego się klimatu.

Dokument ten ukazuje się w przeddzień Światowego Szczytu nt. Bezpieczeństwa Żywnościowego i przedstawia kluczowe wnioski wydanego w ubiegłym roku na zlecenie ONZ i Banku Światowego raportu dotyczącego rozwoju rolnictwa na naszym globie pt. "Międzynarodowa ocena wpływu nauk i technologii rolniczych na rozwój" nad którego przygotowaniem pracowało ponad 400 naukowców z krajów całego świata. Ich badania dowiodły, że obecny model rolnictwa nie jest w stanie zaspokoić potrzeb żywnościowych rosnącej populacji ludzkiej.

- Chociaż za zmiany klimatu i głód na świecie w ogromnej mierze odpowiada przemysł i związane z nim technologie, przywódcy światowi wciąż forsują pogląd, że rozwiążą one problem bezpieczeństwa żywnościowego - mówi Joanna Miś, koordynatorka kampanii Stop GMO w polskim oddziale Greenpeace.

Rolnictwo przemysłowe opierające się m.in. na stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych, przyczynia się do emisji około 14 proc. gazów cieplarnianych. Biorąc pod uwagę przekształcanie gruntów leśnych na rolne, produkcję substancji chemicznych, transport i przetwarzanie towarów rolnych, w całościowym zestawieniu ten model rolnictwa odpowiada za ponad 30 proc. udział w zmianach klimatu. Tymczasem rolnictwo ekologiczne znacznie obniża wpływ upraw na zmiany klimatu oraz posiada duże możliwości adaptacyjne w obliczu gwałtownych zmiennych pogodowych. Bazując na zasadach zrównoważonego rozwoju, w tym polepszając stan systemów glebowych i wodnych, jak i zachowując różnorodność biologiczną gatunków, w długoterminowym rozrachunku rolnictwo ekologiczne dostarcza większej ilości żywności.

- Zwiększenie produkcji rolnej nie powinno polegać na zastosowaniu drogich technologii, na które nie stać rolników nie tylko z krajów rozwijających się, lecz wdrażaniu nowoczesnych zasad rolnictwa ekologicznego. Raport ONZ i Banku Światowego jasno pokazuje kierunek, w którym powinna zmierzać prawdziwa zielona rewolucja w rolnictwie - dodaje Joanna Miś.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH