Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie eksport produktów przetwórstwa zbóż

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 19-09-2017, 13:30
Rośnie eksport produktów przetwórstwa zbóż
fot. shutterstock.com

Eksport produktów przetwórstwa zbóż z Polski w pierwszym półroczu 2017 r. odznaczał się tendencją wzrostową. Eksport mąki wyniósł ok. 77 tys. t i był większy niż rok wcześniej o blisko 9%. Przedmiotem eksportu była głównie mąka pszenna (65 tys. t), a jej głównym odbiorcą były kraje UE-28 (94% wolumenu eksportu), w tym: Litwa (32%), Niemcy (27%), Wielka Brytania (18%) i Holandia (6%). Obserwuje się jednak postępującą dywersyfikację rynków zbytu tego produktu. Zyskują na znaczeniu kraje pozaunijne – podaje Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Jak dodaje, w pierwszym półroczu 2017 r. przeszło czteroipółkrotnie wzrósł eksport mąki pszennej w tym kierunku (z 0,9 do 4,2 tys. t), a głównym jej odbiorcą była Angola (3,4 tys. t).

- Warto nadmienić, że w pierwszym półroczu 2017 r. Polska odnotowała również wzrost eksportu makaronów (CN 1902). Ich wywóz wyniósł ok. 19 tys. t, co oznacza wzrost o prawie 15% wobec ub. r. W większości trafiały one do krajów UE-28 (70% wolumenu eksportu), ale podobnie jak w przypadku eksportu mąki, również tu obserwuje się postępującą dywersyfikację rynków zbytu. Udział krajów pozaunijnych w I półroczu 2017 r. zwiększył się do 30%, wobec 25% w analogicznym okresie 2016 r. Kraje UE-28 w pierwszym półroczu 2017 r. zakupiły w Polsce ok. 13,5 tys. t makaronów, co oznacza wzrost o 7% r/r. W tym samym czasie kraje pozaunijne zwiększyły zakupy tego produktu o 38% do 5,8 tys. t, a głównym jego odbiorcą była Ukraina (14,5% wolumenu eksportu), która zakupiła o blisko 50% więcej makaronów z Polski. Na drugą pozycję spadła Wielka Brytania (13,6%), dalej Niemcy (8,5%), Hiszpania (7,5%) oraz Słowacja (5,8%). Wzrost eksportu makaronów na Ukrainę może być wynikiem zainicjowanej przez Polską Izbę Makaronu i prowadzonej na rynku tego kraju (lata 2013-2015) kampanii promocyjno-informacyjnej pt. „Makarony Europy” przy wsparciu finansowym UE i budżetu krajowego - komentuje Marta Skrzypczyk.

Jej zdaniem, należy jednak zauważyć, że największy udział w eksporcie produktów przetwórstwa zbóż z Polski stanowią wyroby piekarnicze (CN 1905) – chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka. Ich wywóz w I półroczu 2017 r. przekroczył 270 tys. t, co oznacza wzrost ok. 5% wobec 2016 r.

- Głównym odbiorcą tych produktów były kraje UE-28 (88% wolumenu eksportu), które w I półroczu 2017 r. zwiększyły zakupy do ok. 240 tys. t, tj. o prawie 3% r/r. Największe ilości tych produktów, podobnie jak rok wcześniej, trafiły do Niemiec (27% wolumenu eksportu i wzrost o 17% w relacji r/r), w dalszej kolejności Czechy (10%) oraz Wielka Brytania (9%). Z kolei eksport wyrobów piekarniczych do krajów pozaunijnych w analizowanym okresie wzrósł o prawie 34% do ok. 32 tys. t, a największym ich odbiorcą była Rosja (prawie 12 tys. t. i wzrost o 50% w relacji r/r) - komentuje ekspertka Banku BGŻ BNP Paribas.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH