REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rośnie ilość źle oznakowanego pieczywa

  • Autor: WP, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-03-2010, 10:31
Rośnie ilość źle oznakowanego pieczywa

Aż 68 proc. partii pieczywa i 80,6 proc. bułki tartej w IV kwartale 2009 r. było źle oznakowanych - wynika z najnowszych wyników kontroli Inspekscji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. To wyniki znacząco gorsze niż zanotowane w pierwszych trzech kwartałach ub.r.

REKLAMA

W porównaniu z I kwartałem 2009 r. odsetek nieprawidłowo oznakowanych partii pieczywa wwzrósł aż o 41,8 p.p., bułki tartej zaś o 54,9 p.p. 

Producenci pieczywa najczęściej nie podają swoich pełnych danych identyfikacyjnych. Często stosują nazwę "fantazyjną" bądź opis pieczywa, który nie pozwala konsumentowi na rozpoznanie jego rodzaju. Zdarza się też błędne określenie rodzaju pieczywa, np. deklarowano produkcję chleba żytniego natomiast z dokumentacji zakładowej wynikało, że oprócz mąki żytniej stanowiącej 45% masy gotowego produktu producent stosuje również mąkę pszenną w ilości 35%. Część producentów nie wyszczególnia składników użytych do wypieku pieczywa w kolejności malejącej.

Skład pieczywa jest często niepełny, m.in. producenci nie zawsze podają informacje o alergenach.

Nie kwestionowano cech organoleptycznych bułki tartej. Zastrzeżenia wniesiono w zakresie parametrów fizykochemicznych bułki tartej. Dotyczyły one głownie zawyżonej wilgotności (19,0% skontrolowanych partii). W pozostałych partiach (14,3%) kwestionowano zaniżony stopień rozdrobnienia, zawyżoną zawartość tłuszczu, obecność zanieczyszczeń organicznych oraz brak trwałości produktu. Najmniej zastrzeżeń wniesiono co do zawyżonej zawartości popiołu (9,5% skontrolowanych partii) oraz zawyżonej zawartości cukrów (4,8% skontrolowanych partii).

Kontrolą objęto 62 piekarnie (8,1% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS, które przeprowadziły kontrolę w tym zakresie). Jakość bułki tartej sprawdzonow 21 podmiotach, czyli w co trzeciej piekarni produkującej pieczywo.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 113) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 215)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH