Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Rośnie produkcja artykułów zbożowych

- Według danych IERiGŻ od kilku lat rośnie przemysłowy przemiał zbóż. Widoczne było to również w 2017 r., oraz w pierwszych miesiącach br. Ubiegłoroczne wyższe zbiory zbóż oraz mniejszy eksport przełożyły się na wzrost dostępności ziarna na rynku krajowym. W rezultacie mocno zwiększono produkcję mąk, kasz, makaronu oraz pieczywa - informuje Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Rośnie produkcja artykułów zbożowych
fot. Winiary

Autor: BGŻ BNP Paribas
Data: 28-03-2018, 13:03

Dane GUS dla przedsiębiorstw zatrudniających 50 osób i więcej wskazują, że w styczniu i lutym br. wyprodukowano 294 tys. t mąki pszennej, czyli o ponad 5% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Jeszcze większy, po prawie 15-proc., wzrost odnotowano w przypadku mąki żytniej. Jej popularność w ostatnich latach systematycznie wzrasta. Pomiędzy 2010 r. a 2017 r. produkcję zwiększono o 29%. Dla porównania produkcja mąki pszennej w tym okresie wzrosła o 17%. Niemniej mąka żytnia nadal pozostaje artykułem dość niszowym – w pierwszych dwóch miesiącach br. wyprodukowano jej zaledwie 28,5 tys. t.

- Po ubiegłorocznym spadku, początek bieżącego roku przyniósł duże wzrosty również w przypadku kasz. Tu najbardziej popularne są kasze jęczmienne, których produkcja w styczniu-lutym wyniosła 4,2 tys. t, tj. o ponad 12% więcej w relacji rocznej - informuje Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Produkcję makaronu w dużych zakładach zwiększono o ponad 9% do 27 tys. t, zaś pieczywa świeżego o prawie 2% do 160 tys. t. Podobnie jak w przypadku mąki, większe przyrosty dotyczą pieczywa żytniego, którego produkcja wyniosła 10,2 tys. t, o 3% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marta Skrzypczyk RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    artykuły zbożowe RSS ALERT    /    makarony RSS ALERT    /    kasze RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.209.202.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.