REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek tłuszczów żółtych wart 3,2 mld zł

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 30-03-2015, 12:32
Rynek tłuszczów żółtych wart 3,2 mld zł
Wartość rynku tłuszczów żółtych sięgnęła w 2014 r. 3,2 mld zł

Według danych pochodzących z Panelu Gospodarstw Domowych GfK w 2014 roku polski rynek tłuszczów był wart ponad 3,2 mld zł. W stosunku do poprzedniego roku wartość tego rynku spadła o 1 proc.

REKLAMA

Kategorie produktów na rynku tłuszczów żółtych dzielą się na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masła), roślinnego (margaryny) oraz tzw. miksy, czyli margaryny z domieszką masła. Jedocześnie warto zauważyć, iż obecnie na rynku występuje cała gama produktów z kategorii miksów, których producenci jednoznacznie nie informują o zawartości masła w margarynie, co w kontekście faktu, iż cena za kilogram jakiejkolwiek margaryny jest prawie dwukrotnie niższa od ceny masła, stawia w niekorzystnej sytuacji konsumenta i w niekorzystnym świetle producentów.

Pomimo wspomnianej istotnej różnicy cenowej, w badanym okresie obserwowany jest wartościowy wzrost udziałów segmentu masła w zakupach gospodarstw domowych (wzrost o 5,3 proc. w porównaniu do 2013 roku).

W 2014 roku gospodarstwa domowe kupowały średnio 355 gramów masła na pojedynczy akt zakupu. I to właśnie ten wzrost średniego zakupu ilości masła spowodował wzrost znaczenia całego segmentu, który przekroczył już 50 proc. wartości zakupów całej kategorii tłuszczów żółtych.

Dla porównania w przypadku margaryny w kostce na akt zakupu przypadało wagowo prawie dwa razy więcej produktu, czyli 606 gramów. W analizowanym okresie w kategorii margaryn obserwowany był trend spadkowy, w szczególności margaryny w kostce (w opakowaniu foliowym), wynoszący aż minus 10 proc. W szczególności margaryny w pojemniku spadły szybciej niż miksy w pojemniku, choć te ostatnie odnotowały również zmniejszenie liczby zakupów. Polski rynek margaryn był wart w 2014 roku ponad 1,1 miliarda złotych.

Kolejną wartą odnotowania tendencją był wzrost penetracji (czyli udziału gospodarstw domowych kupujących daną kategorię) produktów prozdrowotnych, np.: Flory, Benecolu, Optimy, Benevity, Bevivy. Już prawie 20 proc. gospodarstw domowych kupiło ww. produkty w 2014 roku.

Najważniejsze marki na rynku tłuszczów żółtych to: Mleczna Dolina (marka własna Biedronki), Delma Extra z Masłem (producent Unilever) oraz Smakowita (producent Kruszwica). Sprzedaż tych wymienionych 3 marek stanowiła 17 proc. wartości wszystkich zakupów w ramach tej kategorii dokonanych w 2014 roku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH