REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek zbóż. Niskie ceny ropy wpływają na nastroje w segmencie surowców

  • Autor: komentarz analityków FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters oraz innych źródeł
  • Data: 25-01-2016, 15:34
Rynek zbóż. Niskie ceny ropy wpływają na nastroje w segmencie surowców
Ceny pszenicy w kontrakcie marcowym obniżyły się w ostatnim tygodniu o 1,4 proc. do 164 EUR/tonę. fot. shutterstock

W trzecim tygodniu stycznia notowania zbóż na Euronext kontynuowały spadki. Wpływ na to mogły mieć ostatnie prognozy zmniejszenia ich zużycia na cele paszowe związane z ptasią grypą. Zniżkowo działa też presja podażowa i ostra konkurencja o kluczowe rynki zbytu - czytamy w raporcie FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Ceny pszenicy w kontrakcie marcowym obniżyły się w ostatnim tygodniu o 1,4 proc. do 164 EUR/tonę. W rozpatrywanym okresie kukurydza potaniała o 0,5 proc. do 155 EUR/tonę.  Obawy o oziminy, zwłaszcza przewidywany spadek zbiorów pszenicy ozimej na Ukrainie, nie są jednak na tyle silne by wpłynąć na zmianę tendencji spadkowej.

Zdaniem analityków FAMMU/FAPA, na nastroje w całym segmencie surowców (w tym zbóż) wpływają też wyjątkowo niskie notowania ropy na rynkach. W połowie tygodnia (20 stycznia br.) ropa Brent na londyńskiej giełdzie w najbliższym kontrakcie kosztowała zaledwie ok. 28 USD za baryłkę. Po koniec tygodnia nastąpiło niewielkie odbicie do 31,19 USD/baryłkę (ze względu na wzrost popytu na olej opałowy w USA i Europie po wystąpieniu obfitych opadów śniegu oraz w związku z realizacją zysków w kontraktach krótkiej sprzedaży).

Specjaliści podkreślają, że fundamenty nie uległy zmianie, podaż ropy w dalszym ciągu przewyższa popyt, a zapasy rosną. Trzeba odnotować, że w związku ze znacznym spadkiem cen ropy obniża się kurs rubla do historycznie niskich poziomów. Z kolei słaby rubel powoduje poprawę konkurencyjności rosyjskiego eksportu.

Spowolnienie gospodarki Chin i związane z nim mniejsze zapotrzebowanie na importowane surowce wpływa na spadek popytu na frachty. Jest to jeden z głównych czynników obniżenia się kosztów frachtów do wyjątkowo niskich poziomów. Podstawowy wskaźnik BDI wynosił pod koniec tygodnia 355 punktów. Tani fracht podnosi konkurencyjność dostaw zbóż do kluczowych rynków zbytu od dalej położonych eksporterów.

Przez ostatni tydzień notowania pszenicy na CBoT umocniły się o 1,3 proc. do 174,5 USD/tonę, a kukurydzy o 2,5 proc. do 144,5 USD/tonę. Na ostatnie wzrosty cen pszenicy na amerykańskich giełdach mogły mieć wpływ doniesienia o znacznym spadku areału pszenicy ozimej w USA (zwłaszcza HRW) na zbiór w 2016 roku.

Z kolei w przypadku kukurydzy wspierająco może działać utrzymujące się wysokie tempo produkcji bioetanolu w USA. W tygodniu kończącym się 15 stycznia br. wynosiło ono średnio 983 tys. baryłek dziennie. W rozpatrywanym okresie zapasy bioetanolu w USA wzrosły o 595 tys. baryłek do 21,94 mln baryłek. Notowania etanolu w najbliższym kontrakcie na CBoT wyniosły pod koniec tygodnia 1,387 USD za galon amerykański.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • HannaBARTEL, Wwa 30-01-2016, 21:11:
CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

5.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA ANTYMIAŻDŻYCOWEGO-IRL (MINI CHLEBKI). *****

SKŁADNIKI:
Kasza jęczmienna (tzw. średnia lub drobna) __250g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE, KASZA ORAZ RYŻ (RAZEM 650 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ, RYŻ TAKŻE OTRĘBY:
I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

PRZEPIS: zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 718) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 754 917)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH