Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Ryż oszczędny i ekologiczny

Ryż który lepiej wykorzystuje zawarty w głębie azot wymaga mniej nawozów, co ogranicza zanieczyszczenie środowiska - informuje strona internetowa University of Toronto.

Ryż oszczędny i ekologiczny
Fot. Shutterstock

Prof. Herbert Kronzucker z University of Toronto Scarborough (Kanada) współpracując z Chińską Akademią Nauk zbadał 19 odmian ryżu by sprawdzić, które z nich najskuteczniej wykorzystują pobierane z gleby związki azotu dzięki specyficznym substancjom wydzielanym przez ich korzenie. Substancje te bezpośrednio działają na metabolizm bakterii glebowych.

Większość roślin uprawnych nie wykorzystuje dobrze nawozów azotowych (których produkcja jest kosztowniejsza niż innych nawozów). W przypadku tropikalnych pól ryżowych marnuje się od 50 do nawet 70 proc. nawozów. Niepobrane przez rośliny związki azotu zanieczyszczają pobliskie rzeki i zbiorniki wodne, przenikają do wód gruntowych. Powstają również gazy cieplarniane, takie jak amoniak i tlenek azotu.

Liczba znanych odmian ryżu przekracza 120 tys. - tyle przechowuje się w Międzynarodowym Instytucie Badań nad Ryżem (IRRI) na Filipinach. Jednak zespół Kronzuckera skoncentrował się tylko na podgatunkach japonica (ryż używany na sushi) oraz indica - najczęściej uprawianym na świecie, popularnym w Chinach, Indiach oraz Azji Południowo-Wschodniej. Chodziło o odmiany uprawiane obecnie przez rolników, dające duże plony, odporne na choroby i szkodniki, dobrze rosnące i z mocnym systemem korzeniowym, który oparłby się monsunom.

"Superodmiany" ryżu mogą oszczędzić farmerom pieniędzy i ograniczyć zanieczyszczenie środowiska nawozami azotowymi (m.in. zanieczyszczenie wód). Aby je rozpowszechnić, wskazane byłoby wsparcie ze strony rządów - na przykład kredyty. Można by także podjąć prace nad odmianami o jeszcze korzystniejszych właściwościach. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ryż RSS ALERT    /    Międzynarodowy Instytut Badań nad Ryżem RSS ALERT    /    IRRI RSS ALERT    /    Herbert Kronzucker RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.209.201
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.