REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sante: Innowacyjność w przetworach zbożowych to głównie produkty funkcjonalne

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-03-2012, 15:09
Sante: Innowacyjność w przetworach zbożowych to głównie produkty funkcjonalne
Sante ma 18,8 proc. udziału wolumenowo i 21,8 proc. wartościowo w rynku musli w Polsce

Innowacyjność w branży przetworów zbożowych idzie w kierunku wprowadzania składników funkcjonalnych, czyli korzystnych dla zdrowia i na eliminowaniu składników szkodliwych - uważa Kinga Wójcicka, marketing manager firmy Sante.

REKLAMA

- Firma Sante specjalizuje się w żywności funkcjonalnej czyli korzystnej dla zdrowia. Oznacza to, że koncentrujemy nasze wysiłki na zapewnieniu klientom produktów wyłącznie wysokiej jakości o składnikach nie tylko spełniających wymogi bezpieczeństwa, ale przede wszystkim przynoszących rzeczywistą korzyść zdrowotną - mówi Kinga Wójcicka.

Przykładem takich produktów są musli, w których spółka zajmuje pozycję lidera. Według raportu firmy Nielsen za 2011 rok, na który powołuje się Sante, opracowanego na podstawie danych zakupowych za okres od grudnia 2010 roku do grudnia 2011 roku, musli Sante stanowią 18,8 proc. rynku wolumenowego i 21,8 proc. rynku wartościowego.

Natomiast rynek płatków śniadaniowych w Polsce jest wyceniany na niemal 553 mln zł (badanie Nielsen w okresie grudzień 2010 - listopad 2011), z czego 16 proc. stanowi segment musli, o wartości wycenianej na 98,7 mln zł.

- Na rozwój tych kategorii składa się coraz szybsze tempo życia Polaków, którzy poszukują zdrowych, ale i łatwych do przygotowania posiłków. Polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu żywności na stan zdrowia i zaczynają być coraz bardziej wymagający wobec produktów - ocenia Kinga Wójcicka.

Sante na początku grudnia 2011 roku wprowadziła na rynek nowe Musli Lo - bez dodatku cukru, zawierające inulinę - naturalny prebiotyk, który stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Produkt jest dostępny w dwóch wariantach smakowych: z owocami oraz orkiszowe z jagodami goji. Skład obu produkt ów został tak dobrany, aby dodatkowo stanowić bogate źródło witamin i składników mineralnych takich jak: tiamina, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, cynk, magnez oraz błonnika.

Kolejnym produktem innowacyjnym są Otręby Owsiane Wysokobłonnikowe. - Większość otrąb owsianych dostępnych na rynku ma błonnik na poziomie 8-10 proc. Nasz produkt posiada 19 proc. błonnika i aż 6 proc. beta-glukanów. Prozdrowotne właściwości beta-glukanów polegają na obniżaniu stężenia cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi - tłumaczy Kinga Wójcicka.

 

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Basia 29-03-2012, 11:56:
Prawdopodobnie ilośc błonnika została dodana dodatkowo w formie preparatów błonnikowych (rozpuszczalny błonniki - beta glukany) stąd ta liczba. Nie wiem tylko czy pracownicy firmy zdają sobie sprawe, że w prezentacji i reklamie środków spozywczych nie nalezy przypisywać dodatkowych właściwości produktóm skoro inne produkty rynkowe posiadaja z natury takie właściwości. I jeszcze jedno chciałam dodac, że firma jest nie fair w stosunku do klientów bo sprzedaje "pustą przestrzeń" w swoich opakowaniach. Jest to podkreslone na streonach zajmujących się badan konsumenckich. Opakowania sa nieprzezroczyste i wewnątrz napełnione produktem w 50% reszta to wdmuchiwane powietrze. całośc ma dac efekt ładnego, pełnego opakowania. Oczywiście gramatura jest widoczna ale przeciętny konsument nie potrafi sobie wyobrazic wagowo tylko wizualnie wielkośc opakowania. To tyle i sta mi się takie praktyki nabijania w butelke konsumentów nie podobają!
  • Aga 29-03-2012, 09:43:
chyba jest trochę nieścisłości jeśli chodzi o zawartość błonnika w otrębach owisanych
Ziarno owsa (jak podaje literatura fachowa) zawiera 10,6 proc błonnika, płatki owsiane 6,9 proc błonnika, natomiast otręby owsiane 15,4 proc !!!
Zatem normą są otręby o zawartości około 15 proc BŁONNIKA!!!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH