REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sime Darby przejęła fabrykę lecytyny należącą do IOI Loders Croklaan

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-11-2009, 10:23

Dostawca składników do margaryn firma Unimills, poinformowała o przejęciu fabryki lecytyny należącej do IOI Loders Croklaan. Unimills to europejska spółka zależna największego na świecie producenta oleju palmowego, firmy Sime Darby.

REKLAMA

Od dzisiaj fabryka lecytyny i jej pracownicy będą częścią spółki Sime Darby i zostaną zintegrowani w ramach organizacji Unimills. Zespół ten zajmuje się pakowaniem i przetwarzaniem lecytyny z nasion soi i słonecznika oraz jej sprzedażą wiodącym firmom spożywczym na świecie. Nie ujawniono warunków zawartej transakcji.

Unimills przejął procesy zarówno produkcji, jak i modyfikacji lecytyny i tym samym dokonał rozszerzenia asortymentu składników opartych na olejach roślinnych dla przemysłu spożywczego. Lecytyna stosowana jest w produkcji margaryn, słodyczy w tym czekolad i pasz zwierzęcych.

W przejętym obiekcie produkcyjnym wytwarzany jest szeroki asortyment lecytyny pochodzenia sojowego i słonecznikowego, zaspokajający zapotrzebowanie ze strony europejskiej branży spożywczej.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni z tej transakcji, gdyż umożliwia nam ona poszerzenie obecnego asortymentu składników opartych na olejach roślinnych - powiedział Alexander van der Klauw, dyrektor zarządzający Unimills Europe. - Unimills już jest europejskim liderem w produkcji twardych składników do margaryn. Przejęcie to wzmocni naszą wiodącą pozycję rynkową w dziedzinie składników do produkcji margaryny. Jest też zgodne z naszą strategią rozbudowy oferty innowacyjnych i wyspecjalizowanych składników spożywczych, dopasowanych do oczekiwań klientów".

Spółka dominująca Unimills, Sime Darby, przeznacza co roku 2-3% obrotów z plantacji na badania i rozwój za pośrednictwem pięciu ośrodków badawczych i trzech ośrodków innowacji na świecie. Główne cele działań w dziedzinie badań i rozwoju to zwiększanie wydajności, opracowywanie innowacyjnych składników spożywczych oraz analiza nowych możliwości w branży rolniczej. Dzięki przejęciu fabryki, portfolio Europejskiego Centrum Innowacyjnego może ulec rozszerzeniu o nowe zastosowania lecytyny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH