Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Słabe zboża: problem z zimowaniem, rzepak – dobrze

- W ostatniej dekadzie października w podkarpackim, małopolskim, lubelskim, na Podlasiu i na Mazowszu pszenica ozima, jęczmień ozimy nie wygląda najlepiej – stwierdził w rozmowie z portalem farmer.pl Jarosław Rawski z Syngenta Polska. Lepiej sytuacja prezentuje się w rzepaku ozimym.

Trudne warunki do przygotowania pól pod siew i samego siewu spowodowały, że zboża ozime są w wyżej wymienionych regionach kraju bardzo słabo zaawansowane we wzroście i rozwoju.

- Te siane we wrześniu osiągają fazę 2 liści i zachodzi obawa, że w zimowanie wejdą w najgorszym możliwym momencie osiągnięcia 3-4 liści i wyczerpania materiałów zapasowych z ziarniaka, a jednocześnie systemem korzeniowym niewykształconym jeszcze dostatecznie do pobierania składników pokarmowych z jesiennego nawożenia. Takie rośliny zimują najgorzej. Istnieje prawdopodobieństwo, że na wiosnę pszenica będzie wymagać dokrzewienia – radzi Rawski.

Pszenice wysiane pod koniec września i na początku października szpilkują lub w najlepszym razie osiągnęły 1 liść. Wiele pól nadal nieprzygotowanych jest do planowanych zasiewów pszenicy, ze względu na opóźniony zbiór buraków i kukurydzy.

Na plantacjach można za to zaobserwować liczny pojaw mszyc, schodzących z kukurydzy oraz skoczków, co może grozić większymi porażeniami przez choroby wirusowe przenoszone przez te wektory. Dotychczas brak sygnalizacji pojawu zagrożeń chorobowych, poza nielicznymi przypadkami początków plamistości siatkowej na najbardziej zaawansowanych plantacjach jęczmienia ozimego. 
Niestety niekorzystne warunki pogodowe – duża ilość opadów utrudnia wykonywanie zabiegów herbicydowych i część rolników zwalczanie chwastów w zbożach planuje wykonać wiosną.

Jak prezentuje się rzepak?

- Rzepak ozimy w podkarpackim, małopolskim, lubelskim, podlaskim i na Mazowszu – z wczesnych i optymalnych terminów siewu osiąga fazę 8-10 liści. Ma wykształcony prawidłowo system korzeniowy. Średnica szyjki korzeniowej przekracza 12 mm oraz nisko osadzony pąk wierzchołkowy. Stan tych roślin daje nadzieję na dobre przezimowanie – podkreśla Jarosław Rawski.

Rzepaki wysiane pod koniec sierpnia i na początku września (wiele jest takich plantacji) są zdecydowanie mniej zaawansowane we wzroście.

- Faza 5-6 liści, mała powierzchni liści, a zatem i asymilacji nie rokuje dobrze na zgromadzenie przez te rośliny odpowiedniej ilości materiałów zapasowych. Porażenie przez choroby jest niewielkie. Lokalnie występuje sucha zgnilizna - do 5 proc. porażenia – dodaje przedstawiciel Syngenta.

W rzepaku dominują przez cały okres od wschodów – śmietka kapuściana i pchełki. Tu progi szkodliwości przekraczane są ciągle. Sytuację pogarszają warunki pogodowe uniemożliwiające terminowe wykonywanie zabiegów zwalczania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

rzepak RSS ALERT    /    zboża RSS ALERT    /    jakość zbóż RSS ALERT    /    stan ozimin RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.163.22.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.