Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Soil Association neguje potrzebę podwojenia produkcji żywności do 2050 r.

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst. Agra Facts
  • Data: 06-05-2010, 10:35

W 2006 roku FAO ogłosiła raport o konieczności wzrostu produkcji żywności na świecie o 50 proc. do 2030 roku oraz podwojeniu do 2050 roku. Uzasadniała to wzrostem populacji do 9,1 mld ludzi oraz wzrostem konsumpcji mięsa zwłaszcza w krajach rozwijających się - informuje FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst. Agra Facts.

Wymagałoby to 1,5% przyrostu produkcji rolnej rocznie od 1990 do 2030 roku oraz 0,9% rocznie do 2050 roku. Brytyjska organizacja Soil Association (Stowarzyszenie Rolników Ekologicznych) w swym 59 stronnicowym (podpartym wieloma naukowymi źródłami) raporcie określa te wnioski jako „wielkie kłamstwo".

Zdaniem Soil Association ONZ, rolnicze związki i firmy biotechnologiczne wprowadzają konsumentów w błąd, a powtarzając uparcie tę tezę, dają jasny sygnał, że trzeba postawić na ilość a nie na jakość.

Organizacja Soil Association, która uważana jest za adwokata rolników i producentów ekologicznej żywności uważa, że takie informacje podawane są tylko po to, by uzasadnić ekspansję GMO na świecie.

Skorzystają na tym największe firmy biotechnologiczne. Założenie, że kraje rozwijające muszą powielać zachodni styl odżywiania jest również błędne. Jej zdaniem trzeba przekonać konsumentów i rolników, że można wyżywić świat bez całkowitego zniszczenia środowiska.

Według Soil Association do 2050 roku światowe zapotrzebowanie na żywność może wzrosnąć tylko o 70% pod warunkiem zastosowania bardziej zróżnicowanej diety oraz przy poprawie dystrybucji żywności. Rolnictwo ekologiczne może z powodzeniem w 2050 roku wyżywić świat bez potrzeby intensyfikacji produkcji oraz stosowania GMO, co wpłynęłoby drastycznie na degradację środowiska w tym gleb i wody.

Produkcja eko żywności przeżywa w Wielkiej Brytanii największe trudności od 20 lat na skutek spadku sprzedaży zwłaszcza w sektorach, gdzie jest duża różnica w cenach produktów eko i konwencjonalnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH