Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada tempo wzrostu eksportu oleju rzepakowego

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 19-05-2009, 11:43

W sezonie 2008/09 utrzymuje się wysoki przerób rzepaku. W większości miesięcy wynosił on około 150 tys. ton. Niepokojący jest jednak sygnalizowany uprzednio spadający udział wymiany międzynarodowej, mimo osłabienia złotego - oceniają eksperci BGŻ.

W pierwszych dwóch miesiącach 2009 r. eksport oleju rzepakowego wynosił odpowiednio 18,6% produkcji w styczniu i zaledwie 13,6% w lutym. Osłabienie dynamiki eksportu było ważną przyczyną spadku cen oleju rafinowanego w zakładach zatrudniających powyżej 50 osób. W drugim tygodniu maja jego średnia cena spadła do 3060 PLN/t, czyli około 930 USD/t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH