Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Specjalistka Sante: Oferta żywności wzbogaconej błonnikiem będzie się rozszerzać

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-11-2015, 11:12
Specjalistka Sante: Oferta żywności wzbogaconej błonnikiem będzie się rozszerzać
fot. materiały prasowe Sante

- Liczne badania pokazują, że Polacy zwracają coraz większą uwagę na składniki oraz wartość odżywczą produktów - mówi Ewa Tomczyk, specjalistka ds. żywienia Sante. To dzięki takim działaniom, jak kampanie informacyjne, konferencje poświęcone tematyce zdrowia i zdrowego odżywania.

- Zmiana ta widoczna jest na przestrzeni ostatnich 4-5 lat. Przykładem są międzynarodowe badania IPSOS Marketing przeprowadzone w 24 krajach świata w 2011 roku. Konsumenci mieli w nim wskazać składniki korzystne dla ich zdrowia. Najczęściej wybierali witaminy, podczas, gdy białko, sole mineralne czy błonnik uplasowały się trochę niżej. Natomiast badania przeprowadzone przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie w tym roku, wyraźnie pokazują, że obecnie sytuacja wygląda zdecydowanie lepiej. Jednymi z najczęściej wskazywanych przez Polaków substancjami bioaktywnymi mogącymi działać prozdrowotnie i stanowić składniki żywności funkcjonalnej są właśnie błonnik pokarmowy
i probiotyki - komentuje Ewa Tomczyk.

Jej zdaniem, cały czas warto komunikować o błonniku spożywczym, zwiększając nacisk na edukację na temat zasad zdrowego odżywiania. - W kwestii edukacji o błonniku, Sante poszło nawet o krok dalej. Informujemy o frakcjach rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych błonnika. Pierwsza z nich występuje w batonach Go On! i jest istotna w profilaktyce miażdżycy oraz cukrzycy. Z kolei błonnik nierozpuszczalny występuje przede wszystkim w Otrębach Owsianych Wysokobłonnikowych. Obecne w nim beta-glukany obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zapobiegają nowotworom – dodaje Ewa Tomczyk.

– Uważam, że oferta żywności wzbogaconej błonnikiem w Polsce będzie się rozszerzać, ponieważ korzyści płynące ze spożycia odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego są bardzo duże – mówi Ewa Tomczyk, specjalista ds. żywienia Sante. – Polacy w dalszym ciągu spożywają za mało błonnika pokarmowego, ponieważ wystarczające spożycie tego składnika według norm dla populacji polskiej kształtuje się na poziomie 25g, w Polsce przeciętnie zjadamy tylko 15g błonnika dziennie – podsumowuje Ewa Tomczyk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH