REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa: W tym roku z rynku może zniknąć ponad 400 piekarni

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 14-01-2009, 06:15
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa: W tym roku z rynku może zniknąć ponad 400 piekarni

W 2008 r. upadło ok. 400 piekarni i cukierni. W tym roku bankructw będzie więcej - alarmują piekarze. Instytut Polskie Pieczywo szacuje, że w tym roku spożycie pieczywa w Polsce spadnie poniżej 60 kg na osobę. W zeszłym roku wyniosło 61,2 kg - czytamy w Rzeczpospolitej.

REKLAMA

- Spożycie zmniejsza się nieprzerwanie od wielu lat. Tylko w ciągu ostatnich dziesięciu lat spadło o ponad 20 kg na osobę - wyjaśnia Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo.

Powodów słabnącego popytu jest wiele, m.in. rosnąca popularność dań gotowych, przekąsek, płatków śniadaniowych i słodyczy. - Malejące zainteresowanie chlebem to także efekt sztucznego zaniżania kosztów, co odbija się na jakości pieczywa - mówi Nowakowski. Zdaniem dyrektora Instytutu Polskie Pieczywo brakuje także promocji pieczywa. Producenci, z którymi rozmawiali dziennikarze Rzeczpospolitej przyznali, że przeszkodą w przeprowadzeniu kampanii reklamowej jest brak porozumienia w branży. Bez niego trudno zebrać pieniądze na jej realizację.

Bolączką piekarzy jest także niesprzedane pieczywo, które trafia do nich ze sklepów. Szacuje się, że wraca do nich niemal co dziesiąty bochenek przeznaczony do sprzedaży.

Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa, zwraca uwagę, że stabilizacja cen mąki - głównego surowca do produkcji chleba - nie rekompensuje piekarzom wzrostu pozostałych kosztów. - W ciągu ostatniego roku ceny energii wzrosły o 55 proc. - oburza się Wojciech Zdrojowy, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej Fawor w Poznaniu. W 2008 r. jego firma zamknęła dwa zakłady i skoncentrowała produkcję w czterech piekarniach.

- Z powodu trudnej sytuacji w tym roku zwiększy się z pewnością liczba zakładów, które upadną. W 2008 r. z rynku wypadło ich ok. 400 - wyjaśnia Stanisław Butka. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa szacuje, że w Polsce działa od 9 tys. do 10,5 tys. piekarni i cukierni.

Na 11,6 tys. liczbę piekarni szacuje Instytut Polskie Pieczywo. Według niego w 2008 r. z rynku wypadło 300 zakładów. Wiele z nich to zakłady z bogatą tradycją, które przegrywają konkurencję z szarą strefą. Według Instytutu w ich miejsce powstało ok. 100 nowych, które nie znając realiów, liczą na duże zyski osiągane małymi kosztami.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • 1414141 16-04-2009, 12:25:
U mnie na osiedlu piekarnia bardzo dobrze prosperuje
  • Michał, www.j4.eu/bakepol 15-04-2009, 10:43:
Mamy receptę na zyskowną piekarnię. Serdecznie zapraszamy na gawędę na Bakepol.
  • J.CH. 10-03-2009, 10:02:
Prawda jest taka, ze srodowisko piekarzy nie jest zintegrowane i jest nielojalne wobec siebie. Zmienila sie struktura wlascicielska i do srodowiska weszli ludzie z tradycja piekarska nie majacy nic wspolnego. Zaczal liczyc sie szybki zysk a nie jakosc i tradycja. Weszly nowe technologie oparte na mixach, polepszaczach i gotowcach przyspieszajacych proces technologiczny. Jednym slowem masowka o niskiej jakosci, ktora zaczela zalewac rynek. Oczywiscie dzieje sie to kosztem pieczywa z piekarn z tradycjami. Ten trend zaczal sie juz pod koniec lat 80 i zadzialal jak rak na zdrowej tkance, niszczac dorobek pokiego rzemiosla piekarniczego. To co kiedys bylo norma stalo sie dzisiaj pieczywem luksusowym. Klientowi kaze sie placic wiecej za pieczywo produkowane metoda tradycyjna etykietujac roznymi nazwami. A to przeciez pieczywo ktore kiedys bylo polska norma. Kiedy czytam lament Stowarzyszenia Piekarzy i pana Budki to mozna zadac pytanie, co robila organizacja aby powstrzymac negatywny trend w piekarnictwie i integrowac srodowisko. Niestety srodowisko placi za zachlysniecie sie pseudo nowosciami za ktorym stoi zwykle przekupstwo i chciwosc. Dalo sobie wmowic, ze polskie to zle. Pozwolilo na opanowanie rynku przez duze piekarnie produkujace niska jakosc masowki. Placi za polska przyware, ze kazdy sobie rzepke skrobie. Silna i wplywowa reprezentacja ktora lobbowalaby na rzecz calego srodowiska jest koniecznoscia.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 305) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH