Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Strategie Grains zmienia prognozy zbiorów zbóż w UE

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 28-01-2016, 09:37
Strategie Grains zmienia prognozy zbiorów zbóż w UE
Strategie Grains obniżyło prognozę zbiorów zbóż w UE. fot. K. Szulc

W styczniowym raporcie Strategie Grains obniżyło wcześniejszą prognozę tegorocznych zbiorów zbóż w Unii o 1 mln ton do 308,8 mln ton. W największym stopniu skorygowano przewidywania produkcji pszenicy miękkiej - informuje FAMMU/FAPA.

Prognozy produkcji pszenicy miękkiej obniżono z poprzednich 143,6 mln ton do 143,1 mln ton, natomiast kukurydzy o 300 tys. ton do 64,6 mln ton. W przypadku pszenicy uwzględniono spodziewane skutki mrozu na uprawy ozimin na Litwie, w Łotwie i w Polsce.

Strategie Grain nieznacznie obniżyło także prognozę dla żyta – o 100 tys. ton do 8,5 mln ton. Bez zmian pozostawiono ocenę zbiorów durum – w wysokości 8,6 mln ton. Natomiast w przypadku jęczmienia dokonano dodatniej korekty – o 100 tys. ton do 60,1 mln ton.

Na niezmienionym poziomie pozostały za to w większości prognozy areału zbóż w Unii Europejskiej: jęczmień (12,4 mln ha), kukurydza (9,3 mln ha), pszenica durum (2,7 mln ha), żyto (2,2 mln ha). Minimalnie (z 24 do 23,9 mln ha) obniżono jedynie prognozę dla pszenicy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • BeataCZAJKA, Wwa 02-02-2016, 14:37:
CHLEB ANTYNOWOTWOROWY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

8.TEMAT.
CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA ANTYNOWOTWOROWEGO-IRL (MINI CHLEBKI). *****

SKŁADNIKI:
Ryż biały __400g, Kasza gryczana __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE, RYŻ ORAZ KASZA (RAZEM 800 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (ryż, kasza) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. RYŻ, KASZĘ TAKŻE OTRĘBY:
I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

PRZEPIS: zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
  • 1410 29-01-2016, 09:40:
A przy czym tu na foto BB z ziemniakiem?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH