Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowy Dzień Makaronu: Makaron istotną pozycją w diecie sportowców

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-10-2017, 15:51
Światowy Dzień Makaronu: Makaron istotną pozycją w diecie sportowców
fot. shutterstock

Makaron, który 25 października obchodzi swoje święto, jest dla ludzkiego organizmu bardzo wartościowym produktem zbożowym, który dostarcza cenne składniki odżywcze, dodające energii. Stąd też chętnie po makarony sięgają sportowcy.

Dieta sportowców i osób aktywnych fizycznie powinna być wzbogacona w węglowodany. Świetnym ich źródłem są popularne w społeczeństwie makarony, których wybór na sklepowych półkach stale rośnie.

– Ze względu na różnorodność gatunków mąk, z których się wytwarza makarony, mamy do dyspozycji makarony żytnie, pszenne, pełnoziarniste a także ryżowe i kukurydziane. Z kolei w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wielką furorę robią obecnie makarony z ciecierzycy i soczewicy. Przepadają za nimi zwłaszcza kanadyjskie dzieciaki w wieku szkolnym. Makarony z ciecierzycy i soczewicy właśnie ruszyły na podbój tamtejszych stołówek szkolnych. Polski rynek, w tym grupa Makarony Polskie, oferuje także makarony jajeczne, których podstawowy skład jest wzbogacony o jaja – tłumaczy Janusz Dąbrowski, doradca prezesa zarządu Makarony Polskie SA.

Makaron jest jedną z wielu obowiązkowych pozycji w diecie sportowców. Dostarcza organizmowi wspomniane już węglowodany a także białko, błonnik, witaminy z grupy B, magnez i żelazo.  

– Okno anaboliczne to ulubiony czas sportowców, podczas którego spożywają odpowiednie mikroskładniki, mające na celu wywołanie procesu regeneracji i odbudowy komórek uszkodzonych podczas wysiłku. Po zakończeniu intensywnego wysiłku fizycznego np. treningu siłowego właśnie w czasie okna anabolicznego organizm najefektywniej wykorzystuje dostarczone mikroskładniki czyli węglowodany i białko. I tak makaron jasny zjedzony podczas okna anabolicznego uzupełnia utracony przez organizm glikogen – wyjaśnia doradca prezesa zarządu Makarony Polskie SA.

– W przepisach kucharskich najczęściej wspomina się o 100-gramowych porcjach na jedną osobę. Jest to optymalna ilość, która w połączeniu z innym zdrowym składnikiem posiłku daje odżywcze i smaczne danie. 100-gramowe prozdrowotne makarony niebawem wzbogacą ofertę grupy Makarony Polskie  – dodaje  Janusz Dąbrowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MAKMakarony Polskie SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH