Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Świętokrzyskie: Żniwa dobiegają końca

  • Autor: PAP
  • Data: 09-08-2017, 09:51
Świętokrzyskie: Żniwa dobiegają końca
fot. shutterstock

Świętokrzyscy rolnicy zebrali już z pól 90 procent zbóż. „Plony zbóż ozimych są o 3-4 procent większe niż w roku ubiegłym’ - poinformował Grzegorz Klusek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Rolnicy w województwie świętokrzyskim zebrali już z pól 90 proc. zbóż ozimych i 80 proc. jarych. "Jeśli chodzi o zboża ozime to pszenicę zebrano w 90 proc., żyto w 93, pszenżyto w 89, a jęczmień niemal w całości. W przypadku ozimin żniwa dobiegają końca. Dobra pogoda w ciągu 10 ostatnich dni znacznie je przyśpieszyła" - powiedział Klusek, dodając jednak, że w niektórych częściach województwa rolnicy pracować będą dłużej.

"Taka sytuacja ma miejsce m.in. w rejonie Ożarowa. Ucierpiały tam uprawy zbóż i rzepaku. Jest to spowodowane opadami deszczu, którym towarzyszył grad. Żniwa potrwają tutaj trochę dłużej" - dodał pracownik ŚODR w Modliszewicach.

Najwyższe plony są na południu i w południowo-wschodniej części regionu. Najniższe na północy i północnym zachodzie, nie na tyle jednak, aby mówić o klęsce nieurodzaju.

Plony zbóż ozimych są średnio o 3-4 procent większe niż w roku ubiegłym i o 10 proc. większe od plonów zbóż jarych. "W przypadku pszenicy ozimej średni plon z jednego hektara to 3,9 tony, przy 3,8 w ubiegłym roku. Wzrost jest także w przypadku pszenicy jarej. W tym roku średni plon wynosi 3,4 tony z hektara, podczas gdy w 2016 3,2 tony. Jeśli chodzi o jęczmień ozimy średni zbiór z hektara wyniósł 3,8 tony, a jęczmienia jarego 2,8 tony, choć w niektórych częściach województwa rolnicy potrafili zebrać z hektara nawet pięć ton jęczmienia" - podkreślił Klusek.

Niewielki spadek plonów w porównaniu do ubiegłego roku odnotowano w przypadku rzepaku - 2,7 tony z hektara (w 2016 - 2,8 tony), choć np. w powiecie kazimierskim i jędrzejowskim rolnicy potrafili zebrać z jednego hektara od 4 do 4,5 tony.

Grzegorz Klusek zaznaczył, że sprzedając swoje plony rolnicy mogą liczyć na wyższe ceny niż w roku ubiegłym. W przypadku rzepaku w 2016 roku można było otrzymać 1300 zł za tonę, teraz 1600. Tona pszenicy kosztuje 650-700 zł, w ubiegłym roku cena była o 30 proc. niższa. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 838) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH