REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Szacunki spożycia pieczywa w Polsce mogą być zaniżone

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-11-2015, 10:59
Szacunki spożycia pieczywa w Polsce mogą być zaniżone
Fot. Shutterstock

Zgodnie z prognozami Instytutu Polskie Pieczywo, spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych w Polsce w 2015 r. wyniesie jedynie 45,3 kg na osobę. Podobne szacunki konsumpcji podają inne źródła. Zdaniem Piotra Piąstki, prezesa GoodMills Polska, tego typu szacunki mogą być jednak zaniżone w stosunku do rzeczywistego poziomu spożycia pieczywa w Polsce.

REKLAMA

- Podawane dane są niepełne, wiele z nich uwzględnia tylko spożycie pieczywa bezpośrednio w gospodarstwach domowych, zapominając o tym co dzieje się na rynku kanapkowym, w przekąskach, tostach czy w sektorze HoReCa - tłumaczy Piąstka w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, zauważając, że konsumpcja pieczywa odbywa się w coraz większym stopniu poza domem.

Prezes GoodMills Polska uważa, że choć spożycie pieczywa w Polsce generalnie spada, to jednak faktyczna skala tego zjawiska nie jest znana.

- Wierzę, że podawane szacunki o spożyciu 45 kg/osobę są nieco zaniżone, jest to jednak wyraźny sygnał nie tylko dla nas ale dla całej branży piekarniczej, konieczne jest systematyczna promocja pieczywa i innych produktów pochodzących z przemiału zbóż wśród naszych konsumentów. Musimy odwrócić te tendencje, pieczywo przecież posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne i żywieniowe, powinno więc być podstawą w prawidłowej codziennej diecie - podkreśla Piotr Piąstka.

Przypomnijmy, spożycie pieczywa na poziomie 45,3 kg na osobę to o 2,5 kg mniej, niż w roku 2014 i aż o 25,5 kg na osobę mniej, niż 10 lat temu. Niektórzy przedstawiciele branży piekarniczej uważają jednak, że już w 2016 r. sytuacja ulegnie poprawie. Stefan Putka, współwłaściciel i członek zarządu firmy Polpain-Putka twierdzi, że spożycie pieczywa nie spadnie poniżej 45 kg na osobę, a wręcz już wkrótce może zacząć rosnąć.

- Myślę, że spadek spożycia zostanie wreszcie zahamowany, a potem odbije się od dna i spożycie pieczywa będzie rosło, choć oczywiście nie we wszystkich kategoriach. Na pewno będzie wzrastać konsumpcja pieczywa gruboziarnistego, z pełnego przemiału, półprzemiału, z mąk grubego przemiału, razowych itd. Mogą się zmieniać gusta, ale nie sądzę, aby spożycie pieczywa spadło poniżej 45 kg na osobę. Myślę, że rok 2015 będzie w tej kwestii kluczowy - mówił kilka miesięcy temu serwisowi portalspozywczy.pl Stefan Putka.

Współwłaściciel firmy Polpain-Putka ostrzegł jednak, że nawet wyhamowanie spadku spożycia pieczywa nie musi oznaczać, iż nastaną lepsze czasy dla branży piekarniczej. Trudno przewidzieć, w jakim stopniu ewentualne większe spożycie przełoży się na bezpośredni zysk piekarni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH