Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Tajniki udomowienia pszenicy

Dziką pszenicę udomowiono ok. 10 tys. lat temu. Najnowsze badania genetyczne pozwolą zrozumieć, jakie zmiany zaszły w pszenicy od tego czasu - informują naukowcy na lamach tygodnika „Science”.

Tajniki udomowienia pszenicy
fot. shutterstock

Autor: PAP
Data: 13-07-2017, 10:16

Ludzie neolitu, zamieszkujący ok. 10 tys. lat temu obszar tzw. Żyznego Półksiężyca, ciągnącego się przez Palestynę, Syrię i Mezopotamię, położyli podwaliny pod wielkie cywilizacje Bliskiego Wschodu, a pośrednio również pod cywilizację Europy.

Udomowili szereg roślin i zwierząt, zapoczątkowali uprawę zbóż oraz winnej latorośli. W ciągu następnych tysięcy lat rewolucja neolityczna, związana z przechodzeniem na rolniczy tryb życia, promieniowała stamtąd na dużą część świata.

Najnowsze badania genetyczne, prowadzone przez zespół Raz Avniego z Uniwersytetu w Tel Awiwie (Izrael) pozwalają dokładniej prześledzić zmiany, jakie dokonały się w genomie pszenicy od czasów jej udomowienia.

Udomowienie zmieniło wiele cech pszenicy, w tym czas uśpienia ziarna w glebie, morfologię kłosa i rozwój ziarna. Dla przykładu, podczas gdy dojrzałe kłosy dzikiej pszenicy rozpadają się, kłosy pszenicy udomowionej pozostają nietknięte, ułatwiając tym samym żniwa.

Naukowcy użyli dostępnych danych dotyczących genomu pszenicy w celu zrekonstruowania 14 chromosomów dzikiej pszenicy Triticum turgidum. Następnie porównano geny dzikiej i udomowionej pszenicy odpowiedzialne za kształtowanie się kłosów, przede wszystkim zaś za przejście od kłosów rozpadających się do nierozpadających się. Naukowcy starali się prześledzić, jakie genetyczne czynniki odpowiadały za te różnice.

Zidentyfikowano dwie pule genów w pszenicy udomowionej, które straciły swoją funkcję. Kiedy spróbowano przywrócić funkcję jednej z tych puli, górna część kłosa pszenicy stała się bardziej łamliwa.

Może to oznaczać, że te zgrupowania genów odgrywały rolę w zmianie cech kłosa u pszenicy udomowionej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

pszenica RSS ALERT    /    zboża RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.29.254
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.