REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Tegoroczna pszenica ma wysoką wartość wypiekową

  • Autor: PAP
  • Data: 07-12-2011, 14:23

Ziarno pszenicy zebranej w tym roku w woj. śląskim ma dobre parametry, jeśli chodzi o wartość wypiekową. Pod tym względem jest zdecydowanie lepiej niż w poprzednim roku, kiedy we znaki dała się powódź - oceniają specjaliści ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

REKLAMA

Wskazują jednak zarazem na stosunkowo niską zawartość glutenu i białka w ziarnach, co świadczy o złej agrotechnice. Przypominają rolnikom o konieczności zachowania rygoru technologicznego - nawożenia, ochrony, dotrzymywania terminów - oraz o dobieraniu odpowiednich odmian ziarna do warunków glebowo-klimatycznych.

Jak co roku doradcy Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie (ŚODR) pobrali próbki pszenicy od rolników, aby przekazać je do analizy w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.

Badaniu poddano takie odmiany jak np.: Natula, Tonacja, Wydma, Bogatka, Mulan, Ethos, Meteor, Muszelka i Leiffer - łącznie 22 próby z północnej części woj. śląskiego. Wyniki pokazują, jak kształtowały się parametry jakościowe badanych odmian, czyli np. zawartość białka i glutenu oraz gęstość ziarna.

Okazało się, że ziarno pszenicy z tegorocznego zbioru charakteryzuje się dobrymi parametrami, jeśli brać pod uwagę wartość wypiekową - są one zdecydowanie lepsze niż w 2010 r. "W poprzednim roku mieliśmy powodzie, było niskie nasłonecznienie. Przełożyło się to także na jakość pszenicy. W tym roku jest już lepiej" - powiedział PAP Andrzej Wieczorek z ŚODR.

Elżbieta Kluba - główny specjalista ds. produkcji roślinnej w ŚODR - zwróciła jednak uwagę, że mimo poprawy jakości ziarna, także w tym roku nie zostały osiągnięte wskaźniki dotyczące ilości glutenu i białka - co świadczy o złej agrotechnice, zwłaszcza nawożeniu azotem, stosowanych dawkach i terminach nawożenia.

Ilość glutenu dla odmian chlebowych to minimum 26 proc., dla odmian jakościowych - 30 proc. W badanych próbkach wyniosła ona od 20 do 29,8 proc. Zawartość białka wyniosła od 10,4 do 13,6 proc, ale tylko jedna z próbek odmian jakościowych osiągnęła minimum dla tej klasy ziaren, wynoszące 13,5 proc. Wszystkie próbki wskazują, że mąka nadaje się do wypieku.

Jak wyjaśnia Kluba, skład glutenu i jego jakość zależą głównie od czynnika genetycznego, zakodowanego w cechach odmianowych, natomiast już ilość glutenu może być modyfikowana czynnikami siedliskowymi i agrotechnicznymi. O poziomie i jakości białek w ziarnie, które warunkują właściwości ciasta pszennego, decyduje azot.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aero 15-01-2013, 08:40:
przez przypadek trafiłem na art. Podobnie jak "Janek" uważam że art. napisany trochę "nie tak jak trzeba" dyplomatycznie ujmując. Bez emocji Janek ... ;)
  • janek 08-12-2011, 09:32:
Artykuł pisał jakiś przygłup.
Niech zapozna się z PN odnośnie wyróżników jakościowych dla pszenicy konsumcyjnej.
polemika z takim palantem jest bezcelowa.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH