Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Trend powrotu do tradycyjnego wypieku pieczywa - wywiad ze współwłaścicielką Przystanku Piekarnia

- Nie każde pieczywo tuczy. Nie wszystkie piekarnie produkują pieczywo ze sztucznych mieszanek lub głęboko je mrożą. Nie każdy rodzaj mąki wywołuje alergie pokarmowe. I nie każdy piekarz w celu zachowania powtarzalności dosypuje suchy gluten - mówi Marta Anusz, współwłaścicielka Przystanku Piekarnia.

Trend powrotu do tradycyjnego wypieku pieczywa - wywiad ze współwłaścicielką Przystanku Piekarnia
fot. Facebook/Przystanek Piekarnia

Przystanek Piekarnia to kontynuacja Piekarni Osiedlowej Sławomir Krzosek. Jaka jest historia zmiany nazwy i jak dziś oceniają Państwo ten krok?

Marta Anusz, współwłaścicielka: Piekarnia Osiedlowa istnieje na rynku od wielu lat. Jednak sama nazwa sugeruje, że jest to piekarnia niewielka, osiedlowa. Natomiast my mieliśmy duży potencjał. Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, rzemieślniczo wyrabiane bochenki oraz bułki, a także chęć zaprezentowania naszego asortymentu szerszej grupie klientów, skłoniła nas do poszukiwania nowych rozwiązań. Dlatego zdecydowaliśmy się na przyjęcie nowej nazwy Przystanek Piekarnia. Chcieliśmy, aby Przystanek był miejscem, gdzie nie tylko można kupić zdrowe, dobre jakościowo pieczywo, produkowane na zakwasie, ale również można na chwilę przysiąść, zjeść kanapkę, napić się świeżo zmielonej kawy. W niektórych punktach poszerzyliśmy ofertę gastronomiczną i można również posilić się śniadaniem. W naszej ofercie są również słodkie wypieki, ciasta oraz torty.

Przystanek to miejsce, w którym łączą się pokolenia. Przychodzą do nas zarówno młodzi ludzie, którzy bardzo sobie cenią nowoczesną formę podania pieczywa, jak również osoby dojrzałe, starsze, których przyciąga smak pieczywa sprzed lat. Nasze pieczywo ma grono zwolenników, którym nie jest obojętny smak i nie zostały "przesiąknięte" tzw. pieczywem przemysłowym. Obecnie na terenie Warszawy mamy ponad 20 punktów.

Jak ocenia Pani rynek piekarniczy w Polsce​?

​Obecnie rynek piekarniczy jest podzielony na pewne segmenty związane z wielkością i jakością produkcji. Z jednej strony są piekarnie, w których produkcja ma charakter przemysłowy. Znajdują się w dużych halach, gdzie większość procesów jest zmechanizowana. Ich produkcja jest obliczona na jak największą ilość. I te piekarnie nazywają się piekarniami z tradycjami, choć ich tradycja związana jest z tym, że istnieją wiele lat i rozwinęły się od małego zakładu do dużej manufaktury, a nie wynika z procesów produkcyjnych. Z drugiej strony możemy znaleźć piekarnie, które, korzystając z obecnych rozwiązań technologicznych, pozostają wierne tradycyjnemu wypiekowi pieczywa. Są również na rynku niewielkie, regionalne piekarnie.

więcej informacji:

Przystanek Piekarnia RSS ALERT    /    Marta Anusz RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    pieczywo funkcjonalne RSS ALERT    /    gluten RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Edgar 2017-09-30 13:34:41
    Najnaturalniejsze pieczywo wymaga zrobienia mieszanki - miesza się mąkę, wodę sól - w odpowiednich proporcjach, by otrzymać odpowiednie ciasto. Dajmy na to, że będę sprzedał mąkę bio do produkcji bułeczek z dodaną, dla wygody odbiorcy, odpowiednią ilością soli (sól musi być dosyć precyzyjnie dodawana do chleba w ilości około 2 % masy mąki) oznacza, że będę sprzedawał sztuczną mieszankę?
  • Katarzyna P 2018-07-19 12:54:01
    Najlepsze pieczywo naturalne jakie miałam okazje ostatnio jeść to chlebek z piekarni AK Otrębusy. Jak jest na sklepowych półkach to zaraz znika..niestety, ale to fakt jest przepyszny i długo może poleżeć

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.90.86.231
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.