Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Trudno osiągnąć powtarzalną jakość żywności wyrabianej w domowych warunkach

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 06-10-2017, 15:32
Trudno osiągnąć powtarzalną jakość żywności wyrabianej w domowych warunkach
fot. shutterstock

- Powtarzalność jakości np. chleba robionego w domowych warunkach może być trudna do osiągnięcia. Jest to racjonalny argument, którego część konsumentów nie przyjmuje do wiadomości - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Kilka miesięcy temu Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Grup mówił na naszych łamach, że żywność produkowana przemysłowo jest lepsza od tzw. tradycyjnej, gdyż jest powtarzalna, powstaje w odpowiednich reżimach temperaturowych i systemie jakości. (czytaj więcej) Punkt widzenia Krzyżanowskiego spotkał się z dużą krytyką w komentarzach.

Mateusza Kowalewskiego taka reakcja czytelników nie dziwi.

- Czytelnicy czytają, ale nie przyjmują do wiadomości racjonalnych argumentów. Bo to jest argument racjonalny. Powtarzalność jakości chleba robionego w domowych warunkach może być trudna do osiągnięcia. To wszystko jest względne, natomiast zależy jak do tego podejdziemy - dodaje.

I podaje przykład:

- W pobliżu naszej siedziby powstaje piekarnia, której właściciel chce wypiekać pieczywo metodą tradycyjną. W tym celu opracował odpowiednią technologię. W pewnym momencie metoda tradycyjna mówi, że przed wypiekiem należy pomalować skórkę chleba jajkiem po to, aby po wyjęciu z pieca była błyszcząca i miała określoną barwę. Właściciel chciał użyć do tego surowych jaj: kupować, wybijać je w tym zakładzie, miksować i malować. Proces potencjalnie bardzo ryzykowny z kilku powodów. Po pierwsze możliwość skażenia salmonellą, która naturalnie występuje na skorupce jaja. Właściciel piekarni musiałby przeprowadzić cały proces czyszczenia jaj, ale w niewielkim zakładzie i tak istnieje ryzyko, że te skorupki gdzieś się przedostaną. W pewnym momencie zaproponowałem mu, aby użył jaja pasteryzowanego. Można bowiem kupić pasteryzowaną masę jajową, która jest cały czas produktem naturalnym, ale powstaje w bezpiecznym procesie. Jajo jest przemysłowo myte, wybijane pod pełną kontrolą, można je kupić, wylać i w dowolnym momencie pomalować chleb. Jest to też wielokrotnie tańsze. Właściciel piekarni to przeliczył, spojrzał na zagrożenie mikrobiologiczne i przyznał mi rację. W dalszym ciągu ma produkt naturalny, jajko jest jakie było, ale przeszło przez pewien proces bezpieczniejszy dla konsumenta. No, ale gdyby ktoś chciał ortodoksyjnie podejść do sprawy, powie, że to nie jest „tak, jak u mamy”. Pytanie, jak zidentyfikować moment, w którym produkt przestaje być „tradycyjny”? Gdzie przebiega granica, po przekroczeniu której możemy stwierdzić, że produkt jest wysoko albo nisko przetworzony? - pyta prezes Hortimeksu.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Agro 11-10-2017, 08:34:
Powtarzalność jakości żywności to fetysz wykoncypowany po to, by walczyć z produkcją żywności wytworzonej metodami tradycyjnymi, gdzie niejako z natury nie ma powtarzalności. Spróbujmy wyobrazić sobie, kiedy mąż mówi do żony: Nie jem twoich obiadów, bo nie potrafisz im zapewnić niepowtarzalności jakości! Czy można powiedzieć coś głupszego?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 453) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.