REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Twórca Ronzo: Mamy dużo zapytań od sklepów ze zdrową żywnością

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2016, 10:02
Twórca Ronzo: Mamy dużo zapytań od sklepów ze zdrową żywnością
Jacek Janicki, twórca firmy Ronzo. fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

- Pozytywne jest to, że nie musimy specjalnie szukać sklepów, które chcą sprzedawać nasze produkty. To one same zgłaszają się do nas, zamawiając za każdym razem coraz większe ilości towaru - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Janicki, pomysłodawca i właściciel firmy Ronzo Crickeat.

REKLAMA

Jak przyznaje Janicki, obecnie priorytetem dla Ronzo jest nawiązywanie współpracy z pojedynczymi sklepami oferującymi zdrową żywność.

- Sieci handlowe wymagają dostarczania dużych partii towarów. W pierwszej kolejności kierujemy się więc stronę sklepów ze zdrową żywnością, internetowych lub stacjonarnych. Już teraz mamy bardzo dużo zapytań z ich strony. Natomiast gdybyśmy pozyskali inwestora, który byłby w stanie wyłożyć większą gotówkę na rozbudowę mocy produkcyjnych to naturalnie pomyślimy także o dużych sieciach handlowych - dodaje.

Poszukiwania inwestora trwają. - Cały czas prowadzimy rozmowy w tej sprawie. Mamy pewne jasno określone wymagania, dlatego nie rzucamy się na każdego, kto zaoferuje trochę gotówki. Chcemy zrobić to w miarę rozważnie - mówi.

Firma nie zamierza także ubiegać się o wsparcie z programów rządowych ani europejskich.

- Raczej nie liczymy na wsparcie rządowe, nie korzystaliśmy z niego i nie mamy takiego zamiaru. Uważam, że jeśli pomysł na biznes jest dobry to obroni się sam i pozyska finansowanie we własnym zakresie. Oczywiście, są sektory gospodarki, które wymagają wsparcia państwa, ale w naszym przypadku nie jest to konieczne - dodaje.

Producenci żywności z owadów czekają za to na nowe przepisy wspólnotowe, które wejdą w życie w 2017 roku.

- Regulujące te kwestie normy prawa UE pochodzą z 1997 roku i nie do końca uwzględniają postęp, jaki od tamtego czasu dokonał się w przemyśle spożywczym. Parlament Europejski znowelizował te zapisy jesienią 2015 i już w przyszłym roku wejdą w życie dogodniejsze dla przedsiębiorców procedury dotyczące tzw. nowej żywności (m.in. wprowadzenie jednolitego, unijnego systemu zezwoleń oraz skrócenie terminu uzyskania zezwolenia z 3 lat do 18 miesięcy – przyp. red.). Unia Europejska stara się promować jedzenie owadów, dlatego upraszcza przepisy. Dotychczasowe regulacje dotyczące nowej żywności nie obowiązują na terytorium całej Unii, a jedynie w niektórych krajach - dodaje Janicki.

Startup Ronzo Crickeat powstał w Łodzi wiosną 2015 roku. Obecnie w ofercie łódzkiego producenta znajdują się płatki śniadaniowe i cztery smaki proteinowych batonów: kakaowy, kawowy, naturalny i śliwkowy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH