Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Twórca Ronzo: Mamy dużo zapytań od sklepów ze zdrową żywnością

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2016, 10:02
Twórca Ronzo: Mamy dużo zapytań od sklepów ze zdrową żywnością
Jacek Janicki, twórca firmy Ronzo. fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

- Pozytywne jest to, że nie musimy specjalnie szukać sklepów, które chcą sprzedawać nasze produkty. To one same zgłaszają się do nas, zamawiając za każdym razem coraz większe ilości towaru - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Janicki, pomysłodawca i właściciel firmy Ronzo Crickeat.

Jak przyznaje Janicki, obecnie priorytetem dla Ronzo jest nawiązywanie współpracy z pojedynczymi sklepami oferującymi zdrową żywność.

- Sieci handlowe wymagają dostarczania dużych partii towarów. W pierwszej kolejności kierujemy się więc stronę sklepów ze zdrową żywnością, internetowych lub stacjonarnych. Już teraz mamy bardzo dużo zapytań z ich strony. Natomiast gdybyśmy pozyskali inwestora, który byłby w stanie wyłożyć większą gotówkę na rozbudowę mocy produkcyjnych to naturalnie pomyślimy także o dużych sieciach handlowych - dodaje.

Poszukiwania inwestora trwają. - Cały czas prowadzimy rozmowy w tej sprawie. Mamy pewne jasno określone wymagania, dlatego nie rzucamy się na każdego, kto zaoferuje trochę gotówki. Chcemy zrobić to w miarę rozważnie - mówi.

Firma nie zamierza także ubiegać się o wsparcie z programów rządowych ani europejskich.

- Raczej nie liczymy na wsparcie rządowe, nie korzystaliśmy z niego i nie mamy takiego zamiaru. Uważam, że jeśli pomysł na biznes jest dobry to obroni się sam i pozyska finansowanie we własnym zakresie. Oczywiście, są sektory gospodarki, które wymagają wsparcia państwa, ale w naszym przypadku nie jest to konieczne - dodaje.

Producenci żywności z owadów czekają za to na nowe przepisy wspólnotowe, które wejdą w życie w 2017 roku.

- Regulujące te kwestie normy prawa UE pochodzą z 1997 roku i nie do końca uwzględniają postęp, jaki od tamtego czasu dokonał się w przemyśle spożywczym. Parlament Europejski znowelizował te zapisy jesienią 2015 i już w przyszłym roku wejdą w życie dogodniejsze dla przedsiębiorców procedury dotyczące tzw. nowej żywności (m.in. wprowadzenie jednolitego, unijnego systemu zezwoleń oraz skrócenie terminu uzyskania zezwolenia z 3 lat do 18 miesięcy – przyp. red.). Unia Europejska stara się promować jedzenie owadów, dlatego upraszcza przepisy. Dotychczasowe regulacje dotyczące nowej żywności nie obowiązują na terytorium całej Unii, a jedynie w niektórych krajach - dodaje Janicki.

Startup Ronzo Crickeat powstał w Łodzi wiosną 2015 roku. Obecnie w ofercie łódzkiego producenta znajdują się płatki śniadaniowe i cztery smaki proteinowych batonów: kakaowy, kawowy, naturalny i śliwkowy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH