Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Twórca Ronzo: Rynek jadalnych insektów zacznie się rozwijać za pięć lat

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-05-2016, 09:46
Twórca Ronzo: Rynek jadalnych insektów zacznie się rozwijać za pięć lat
Jacek Janicki, twórca firmy Ronzo. fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

- Do etapu, w którym mączka świerszczowa będzie stosowana w produktach zbożowych na porządku dziennym, dojdziemy dopiero wtedy, gdy jeden z większych graczy zadecyduje się wejście na ten rynek - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Janicki, pomysłodawca i właściciel firmy Ronzo Crickeat.

Jak przyznaje łódzki producent, batony z mąki świerszczowej w smaku przypominają bardziej pikantną wersję klasycznego batonu zbożowego niż żywego owada.

- W pewnym stopniu smak jest odmienny. Wynika to po części z przyjętej przez nas koncepcji żeby nie używać sztucznych dodatków, m.in. syropów i zagęszczaczy. Produkt Ronzo jest w stu procentach naturalny - dodaje Janicki.

Pomysłodawca Ronzo Crickeat nie zamierza jednak ograniczać się tylko do produkcji batonów.

- Możliwości, jakie daje mączka świerszczowa są spore. Możemy zrobić na przykład wzbogacony świerszczami chleb, chipsy, paluszki. Na pewno nie wszystkie z powyższych produktów pojawią się w ofercie Ronzo. Przez ostatnie miesiące pracowaliśmy mocno nad shakiem. Jednak ze względu na to, że chcemy stosować wyłącznie naturalne składniki, nie udało nam się uzyskać idealnej konsystencji. Na pewno będziemy jeszcze pracować nad tym projektem - mówi Jacek Janicki.

W 2016 roku najważniejszą nowością w ofercie Ronzo będzie suplement diety ze świerszczy, z którym firma chce wejść na rynek amerykański. 

- Od dawna marzyłem żeby zrobić coś innowacyjnego, nie powielać obecnych na rynku schematów. Chciałem stworzyć od zera nową markę, a jednocześnie wykreować na nią popyt. Gdy po raz pierwszy usłyszałem o wysokich wartościach odżywczych owadów pomyślałem, że to jest to - dodaje Janicki.

Jak przekonuje, do czasu aż rynek insektów rozwinie się na dobre, Ronzo będzie chciało ugruntować swoją pozycję jako pioniera na rynku polskim, a także zaistnieć w świadomości rynków zagranicznych.

- Z pewnością zaczną pojawiać się też inne, mniejsze firmy, które wybadają rynek i nakręcą popyt na jedzenie owadów - dodaje.

Startup Ronzo Crickeat powstał w Łodzi wiosną 2015 roku. Obecnie w ofercie łódzkiego producenta znajdują się płatki śniadaniowe i cztery smaki proteinowych batonów: kakaowy, kawowy, naturalny i śliwkowy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH