REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Twórca Ronzo: Sukces naszych konkurentów może nam tylko pomóc

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-03-2016, 10:26
Twórca Ronzo: Sukces naszych konkurentów może nam tylko pomóc
Jacek Janicki, twórca firmy Ronzo. fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

- Obecnie na świecie jest około 15-20 producentów żywności z przetworzonych owadów. Wszyscy się znamy i staramy się działać razem. Sukces pojedynczej firmy z branży nie tylko nie przeszkodzi w dotarciu do globalnego rynku, a wręcz pomoże pozostałym - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jacek Janicki, pomysłodawca i właściciel firmy Ronzo Crickeat.

REKLAMA

Jadalne owady są znane i doceniane od wieków w Azji, Ameryce Południowej czy Afryce. Nieco inaczej jest w przypadku owadów przetworzonych. - W momencie, w którym ruszaliśmy z projektem Ronzo (luty 2015 r. - przyp. red.) na świecie istniało jedynie 5-6 firm, które się tym zajmowały. Od tego czasu można zaobserwować mały boom na tego typu działalność. Obecnie mamy ok. 15-20 producentów, głównie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, a w każdym miesiącu pojawiają się kolejni - mówi Janicki.

Jak przekonuje twórca firmy Ronzo Crickeat, między producentami żywności wyprodukowanej z owadów nie ma wyniszczającej rywalizacji. - Staramy się działać razem. Światowy rynek to 6 miliardów ludzi, więc chętni na nasze produkty z pewnością się znajdą. A sukces pojedynczej firmy z branży może wręcz pomóc pozostałym - dodaje.

Polski rynek produktów spożywczych wytwarzanych z owadów lub z dodatkiem owadów właściwie nie istnieje. Nawet w Europie jest to wciąż marginalne zjawisko. - W Polsce jesteśmy na razie jedyni, ale spodziewamy się, że także na krajowym rynku już wkrótce może pojawić się konkurencja - mówi Jacek Janicki.

Firma Ronzo Crickeat powstała wiosną 2015 roku. Obecnie w ofercie łódzkiego producenta znajdują się płatki śniadaniowe i cztery smaki proteinowych batonów: kakaowy, kawowy, naturalny i śliwkowy. Na wiosnę 2016 Ronzo planuje premierę zupełnie nowego, innowacyjnego w skali światowej produktu. Trwają także prace nad shakiem ze świerszczy.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ekobiznes:) 15-03-2016, 12:04:
Dzięki Basia:)
  • Basia ( ekobiznes ;) ) 14-03-2016, 20:42:
Brawo Jacek! Dobrze wiedzieć, że jest w Polsce ktoś, kto wychodzi poza schemat. Pozdrawiam :)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH