Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Uprawy ozime i sadownicze zniosły zimę lepiej niż rok temu

  • Autor: PAP
  • Data: 30-04-2015, 15:46

Uprawy ozime, w szczególności pszenicy, jęczmienia i rzepaku zniosły zimę zdecydowanie lepiej niż przed rokiem, podobnie jak rośliny sadownicze - wynika ze wstępnych badań polowych GUS. Poprawa ta wynika - zdaniem urzędu - ze stosunkowo łagodnej zimy.

Jak podał w czwartek Główny Urząd Statystyczny, powierzchnia upraw roślin ozimych zmniejszyła się tylko nieznacznie w województwach: dolnośląskim, lubelskim, mazowieckim, podlaskim, świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim.

"Główną przyczyną wystąpienia szkód zimowych były wahania temperatury i wiatry wysuszające oraz stosunkowo silne mrozy powodujące wysmalanie roślin. Wahania temperatury między dniem i nocą w marcu, występujące lokalnie, powodowały na przemian zamarzanie i rozmarzanie ornej warstwy gruntu, jednak nie spowodowały większego uszkodzenia roślin" - czytamy w raporcie GUS. Urząd dodał też, że ostateczna ocena strat i stanu zasiewów będzie przeprowadzona w drugiej połowie maja.

GUS w swoich badaniach przeprowadził ocenę stanu plantacji, z której wynika, że najlepiej spośród upraw ozimych przetrwały zimę pszenica, jęczmień oraz rzepak, a najsłabiej żyto i mieszanki zbożowe ozime. Zdaniem statystyków, jest to efekt utrzymywania się wysokiej temperatury w listopadzie i grudniu ub. roku, która "podtrzymywała wegetację i stwarzała na ogół dobre warunki dla wschodów, wzrostu i rozwoju późno zasianych ozimin", czego nie zmieniły krótkotrwałe przymrozki.

Eksperci dodali również, że wiosenne chłody zahamowały nieco rozwój wegetacji, a znikome opady śniegu i deszczu wpłynęły niekorzystnie na stopień wilgoci obecnej w glebie. Mimo to wysokie temperatury panujące w marcu przyspieszyły wegetację roślin i prace polowe rozpoczęły się, podobnie jak przed rokiem, na początku marca.

Dzięki ciepłej jesieni i zimie, zdaniem GUS, dobrze przezimowały także rośliny sadownicze. "Rośliny sadownicze na ogół dość szybko rozpoczęły wiosenną wegetację. Najwcześniejsze gatunki drzew zaczęły kwitnąć już w ostatniej dekadzie marca (ciepła jesień spowodowała, że drzewa zawiązały obficie pąki). Wiosenne chłody przyczyniły się jednak do spowolnienia wegetacji i niekorzystnie wpływały na zapylanie" - podał GUS.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH