Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

USDA oczekuje, że w nadchodzącym sezonie konsumpcja śrut ogółem wzrośnie o 4,5 proc.

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 22-06-2010, 12:00

Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA) w opublikowanym pod koniec pierwszej dekady czerwca br. raporcie nt. globalnego rynku oleistych przedstawił prognozy dotyczące bilansu śrut w sezonie 2010/2011 - informują analitycy BGŻ.

USDA oczekuje, że w nadchodzącym sezonie konsumpcja śrut ogółem wzrośnie o 4,5 % w stosunku do ubiegłego sezonu do 248,1mlnton. Tradycyjnie, największy udział w strukturze spożycia stanowić będzie śruta sojowa (67-68 %), której konsumpcja wzrośnie w większym stopniu niż innych śrut, bo o 5,2 % do 167,9 mln ton. Dla porównania, spożycie śruty rzepakowej, której udział w strukturze spożycia wszystkich śrut szacuje się na ok. 14 %, zwiększy się ''zaledwie'' o ok. 2 % r/r do 34,2 mln ton.

Na rynkach rozwiniętych, tj. m.in. w UE oraz w Ameryce Północnej, mimo iż konsumpcja śruty sojowej będzie nieco wyższa niż w ubiegłym sezonie (odpowiednio o 2,7 % i 1,7 %), ukształtuje się na poziomie poniżej średniej z ostatnich 3 lat (spadek o 1,3 % i 2,5 %). Tymczasem w Azji, jak i w pozostałych regionach świata, spodziewany jest znaczący wzrost spożycia nie tylko w porównaniu z sezonem 2009/2010, ale i w relacji do średniej kilkuletniej. Przykładowo w Chinach w sezonie 2010/2011 konsumpcja śruty sojowej ukształtuje się na poziomie o 12,8 % wyższym r/r oraz będzie aż 23,3 % większa w porównaniu do średniej trzyletniej.

Tak istotne różnice w dynamice wzrostu konsumpcji śruty sojowej w skali globalnej mogą być tłumaczone przede wszystkim oczekiwaniami dotyczącymi silniejszego wzrostu produkcji drobiu i trzody na rynkach wschodzących niż we Wspólnocie czy USA.

Mniejszy popyt na śrutę sojową przykładowo w UE może również wynikać z większej dostępności śruty rzepakowej, wzrostowi podaży której sprzyja rosnąca produkcja biodiesla. Także w USA wzrost produkcji bioetanolu na bazie kukurydzy skutkuje większymi dostawami na rynek produktów - uznawanych za uboczne przy jego produkcji - i wykorzystywanych jako substytuty śruty sojowej.

Wzrost produkcji śrut, wyższy niż spodziewana zwyżka konsumpcji oraz eksportu, będzie skutkował wyższymi zapasami śrut na koniec sezonu 2010/2011 (7,2 mln t) w stosunku do tych z końca sezonu 2009/2010 (6,6 mln ton).

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH